Svet

"Fajnenšel tajms": Zelenski u društvu prevaranta sa Bahama

Ukrajinski lider pozvan na forum sa brojnim američkim zvaničnicima, ali i sa direktorom kriptoplatforme koji je optužen za finansijske prevare
"Fajnenšel tajms": Zelenski u društvu prevaranta sa Bahamawww.globallookpress.com © via Globallookpress.com

"Njujork Tajms" organizovao je forum na kojem bi trebalo da učestvuju biznismen Samjuel Benkman-Frid, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, američka ministarka finansija Dženet Jelen i gradonačelenik Njujorka Erik Adams.

Ništa ne bi bilo neobično, da ukrajinski lider na pomenutom forumu ne učestvuje sa "prevarantom sa Bahama", kako je "Fajnenšel tajms" nazvao Benkmana-Frida, direktora kripto platforme EF-TE-IKS. Velike sume novca poverilaca ove platforme potrošene su na stavke koje nemaju veze sa biznisom, poput kupovine nekretnina na Bahamima.

Američki advokat Džejms Branli iz kancelarije "Salivan i Kromvel" je među pravnicima koji su imenovani da privedu kraju proceduru bankrota EF-TE-IKS-a, a na sudu je slučaj Benkmana-Frida opisao rečima "car je u stvari go".

Stečajni upravnik EF-TE-IKS-a Džon Rej treći imao je još oštrije kritike na račun vlasnika i njegovih najbližih saradnika.

"Nikada u svojoj karijeri koja traje 40 godina, nisam video takvo kompletno odsustvo korporativnih kontrola i potpuni manjak verodostojnih finansijskih informacija kao ovde. Od spornog sistema integriteta i manjkavog nadzora, do koncentracije kontrole u rukama neiskusnih, priprostih i potencijalno kompromitovanih individua. Situacija je bez presedana", ocenio je on.

Prema nalazima ovog eksperta, koji je 2001. godine nadgledao stečaj "Enrona", nekadašnjeg američkog energetskog džina, prvi uvidi ukazuju na velike i ozbiljne prevare, kao i na loše upravljanje, objavio je londonski "Gardijan".

U egzotičnom sedištu EF-TE-IKS-a na Bahamima vladalo je pravilo da Benkmana-Frida ne upošljavaju poverioci, tako da on nikada nije lično razgovarao sa klijentima, ali je istovremeno koristio sofisticirane aplikacije koje su služile da se sve poruke poništavaju nakon kratkog vremena. Slično je savetovao i najbliže saradnike.

O kakvom je poslovnom modelu bilo reč, svedoči i činjenica da je Benkman-Frid, po sopstvenim rečima, "slučajno" prebacio osam milijardi dolara na račun kriptotrgovinske firme "Arameda", koju je sa Bahama vodila njegova bivša devojka Karolina Elison.

U međuvremenu, na sudske papire koji u slučaju bankrota EF-TE-IKS-a tek počinju da se gomilaju, kako na Bahamima, tako i u američkoj državi Delaver, Benkman-Frid je u prvi mah reagovao burno.

"Je...i regulatori, oni stvari samo čine gorima", ali kasnije se izvinjavao i pravdao rečima da je bio nepromišljen i previše oštar.  

Među brojnim tvitovima koje sa Bahama Benkman-Frid, velikodušni donator Demokratske stranke SAD (drugi najveći donator nakon Soroša) i jedan od osnivača fonda "Pomoć za Ukrajinu" i dalje objavljuje, jedan je izazvao lavinu gneva u javnosti. Kovrdžavi momak u ranim tridesetim, naime, najavio je da će 30. novembra učestvovati na forumu "Dil buk" u organizaciji "Njujork tajmsa".

Organizator skupa Endru Ros Sorkin izjavio je da ga mnogi pitaju da li i dalje namerava da 30. novembra intervjuiše Samjuela Benkman-Frida.

"Radujem se tome, ništa nije isključeno. Ima mnogo važnih pitanja koja moraju da mu se postave", poručio je Ros Sorkin.

"Kako osoba koja je ukrala milijarde dolara sada govori na jednom samitu kao slobodan čovek?", pitanje je koje je ovih dana popularno u debatama na Tviteru.

image