Svet

Sijarto: U Evropi nas mrze jer smo protiv liberalnog mejnstrima

Mađarski šef diplomatije odgovara na evropske optužbe o navodnoj korumpiranosti ekonomskim rastom zemlje
Sijarto: U Evropi nas mrze jer smo protiv liberalnog mejnstrimawww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia/via Globallookpress.com

Evropski parlament, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, mrzi konzervativnu vladu u Mađarskoj, koja je protiv liberalnog mejnstrima, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto za francusku televiziju, a snimak je ubrzo postao viralan.

On tvrdi da su optužbe na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji neosnovane, jer su u koliziji sa ekonomskim rastom zemlje.

"Brisel trenutno ima političke primedbe na Mađarsku, jer je ovde već 12 godina na vlasti kozervativna, hrišćansko-demokratska vlada. Štaviše, mi smo uspešni. Uvek slušam optužbe da u Mađarskoj ima korupcije. Ako u zemlji postoji sistemska korupcija, privreda zemlje ne bi rasla. A bruto domaći proizvod države porastao je značajno i premašuje evropski prosek. Da postoji sistemska korupcija, toga ne bi bilo", izjavio je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije istakao je da je Evropski parlament politička institucija koja donosi političke zaključke.

"Oni nas mrze sa političkog stanovišta, jer istupamo protiv mejnstrima, ali smo svejedno uspešni. Ovo je odluka mađarskih državljana. Te zemlje (koje podržavaju mehanizam uslovnosti prema Mađarskoj) uvek govore o demokratiji, onda poštujte demokratiju! Mađarski građani su na izborima četiri puta uzastopno odlučili da žele to što mi sprovodimo", objasnio je ministar.

image