Obrt na Tajvanu: Partija bliska Kini preuzima vlast u prestonici; Kina: Narod želi mir

Kuomintang je od 2008. do 2016. bila vladajuća partija i održavala je dobre veze sa Kinom

Predsednica Tajvana Cai Ing-Ven podnela je danas ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima, nakon što je glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT), bliska Kini, pobedila na današnjim lokalnim izborima u glavnom gradu Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim većem, prenosi Rojters.

Ovi izbori više su od glasanja na lokalnom nivou, jer svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom, rekla je predsednica Tajvana.

"Rezultati su izneverili naša očekivanja. Ponizno prihvatamo rezultate i prihvatamo odluku tajvanskog naroda", rekla je Cai novinarima u sedištu stranke nakon što je dala ostavku na mesto šefa stranke, što je učinila i nakon loših izbornih rezultata 2018.

Ing-Ven je rekla da je odbila ponudu za ostavku premijera Su Ceng-Čanga, takođe visokog člana Demokratske napredne partije, dodajući da ga je zamolila da ostane na funkciji kako bi osigurala da će politika stranke biti pravilno sprovedena.

Kabinet je saopštio da je premijer pristao da ostane zbog potrebe za stabilnošću usred "teške" domaće i međunarodne situacije.

Kuomintang je optužio predsednicu Tajvana i Demokratsku naprednu partiju da su previše konfrontirani sa Kinom i da pokušavaju da ocrne KMT zbog toga što je "crvena" – čime se aludira na boje Komunističke partije Kine.

Naime, Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo najavljuje da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Na drugoj strani, tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi britanska agencija.

Izbori su održani mesec dana nakon 20. kongresa Komunističke partije Kine, gde je predsednik Si Đinping obezbedio treći mandat, što je bio presedan, koji je predsednica Tajvana više puta istakla tokom kampanje.

Fokus će se sada okrenuti predsedničkim i parlamentarnim izborima 2024. godine, koje je vladajuća Demokratska napredna partija dobila obećavajući da će se suprotstaviti Kini i braniti slobode Tajvana, navodi Rojters.

Kina: Rezultati izbora na Tajvanu pokazali da narod želi mir

Kineska vlada saopštila je da su rezultati danas održanih lokalnih izbora na Tajvanu otkrili da je glavni deo javnog mnjenja na tom ostrvu za mir, stabilnost i dobar život, nakon što je vladajuća Demokratska napredna partija ostvarila loše rezultate na glasanju.

Kina će nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju miroljubivih odnosa i čvrstom protivljenju nezavisnosti Tajvana i stranom mešanju, saopštila je Kineska kancelarija za Tajvan, javila je zvanična kineska novinska agencija Sinhua, preneo je Rojters.