Marija Gabrijel odustala od kandidature za premijerku Bugarske

Gabrijelova je saopštila da "koordinisano odbijanje" 11 ministara da učestvuju u radu vlade obesmišljava proceduru izbora premijera i kabineta

Bivša komesarka EU Marija Gabrijel je u ponedeljak povukla svoju kandidaturu za bugarskog premijera, prenosi "Politiko".

Sa povlačenjem Gabrijelove završene su dve nedelje pregovora između njene stranke desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), reformističkog antikorupcijskog saveza "Nastavljamo promene" i partije Demokratska Bugarska (PP-DB).

Prema izveštajima lokalnih medija, Gabrijelova je u belešci predsedniku Narodne skupštine Bugarske saopštila da "koordinisano odbijanje" 11 ministara da učestvuju u njenoj vladi "obesmišljava proceduru izbora premijera i kabineta."

Nikolaj Denkov, koji predstavlja savez "Nastavljamo promene", vodio je tokom prvih devet meseci bugarsku vladu, sa Gabrijelovom kao zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova. Ranije ovog meseca, Denkov je podneo ostavku, otvarajući put Gabrijelovoj da postane premijerka.

Stranka "Nastavljamo promene", druga po zastupljenosti u parlamentu, sada će dobiti priliku da formira vladu.

Gabrijelova, koji je prethodno kao evropska komesarka u dva mandata vodila digitalne i inovacijske portfelje u EU, prošle godine napustila je ovu funkciju, nakon što ju je bivši lider i šef GERB-a Bojko Borisov predložio za premijerku.