Svet

Ilon Mask na meti "Antife"? Ekstremni levičari pozvali na spaljivanje "Tesle" zbog čistke na Tviteru

Američki milijarder je prošlog petka pozvao korisnike Tvitera da prijave sve ekstremno levičarske naloge koji otvoreno promovišu i pozivaju na nasilje
Ilon Mask na meti "Antife"? Ekstremni levičari pozvali na spaljivanje "Tesle" zbog čistke na TviteruGetty © Michael Gonzalez/Getty Images

Ekstremno-levičarski aktivisti na Tviteru pozvali su na podmetanje požara u prostorijama "Tesle" u Portlandu nakon što je novi vlasnik te društvene mreže Ilon Mask pokrenuo ukidanje ekstremno-levičarskih Tviter naloga koji promovišu i pozivaju na nasilje.

"Podsticanje na nasilje će rezultovati suspenzijom naloga", napisao je Mask u odgovoru novinaru Endiju Ngu, koji je tvrdio da veliki broj "Antifa" naloga na Tviteru promoviše političko nasilje i deli savete za strateško planiranje nemira.

"Antifa je koristila Tviter da organizuje svoje članove kako bi me napali kada sam se sakrio u jedan hotel nakon što sam bio krvnički pretučen na ulici", napisao je zatim Ngo, i dodao da mnogi od tih naloga nastavljaju sa radom uprkos njegovim prijavama.

Mask je Ngoove tvrdnje nazvao "uznemiravajućim" i dodao da je zabrinjavajuće što staro rukovodstvo Tvitera nije reagovalo, nakon čega je pozvao korisnike da prijavljuju slične naloge u komentarima.

Mnogi korisnici, uključujući i Ngooa, su to i učinili, posebno skrenuvši pažnju na naloge koji podstiču nasilje prema Čaji Rajčik, vlasnici Tviter naloga "Liberali sa Tiktoka".

Značajan broj naloga koji su prijavljeni u komentarima ubrzo je suspendovan.

Ngo je takođe izvestio da je profil "Eš redakted" pozvao ekstremne levičare da u petak uveče spale prostorije Maskove kompanije za proizvodnju električnih automobila "Tesla" u Portlandu, ali i mnogim drugim gradovima SAD. Ngoov izveštaj preneo i medij "Rebel njuz".

Mask je izveštaj nazvao"zabrinjavajućim". Međutim, ne postoje dokazi da su se napadi zapravo desili.

Prošlog četvrtka, Ilon Mask je suspendovao nalog pro-palestinske grupacije "Džisr kolektiv" koja je promovisala terorističke napade koji su se u Izraelu dogodili u sredu.

Za sve su krivi ekstremni desničari?

Novinar Set Abramson je, inače, u subotu objavio na svom portalu "Pruf" da se mnogi od suspendovanih naloga takođe nalaze na listi koje američka ekstremna desnica želi da de-platformira, i da je sve deo masovne kampanje putem koje "neo-nacisti" i "beli supremacisti" hoće da ubede Maska da uguši liberalne glasove na Tviteru. 

image