Svet

Šta muči Evropljane: Samo 55 odsto optimistično gleda na budućnost EU

Više od polovine (58 odsto) od 62.000 ispitanika uglavnom veruje regionalnim i lokalnim vlastima, dok im 38 odsto ne veruje
Šta muči Evropljane: Samo 55 odsto optimistično gleda na budućnost EU© Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Rezultati najnovijeg istraživanja Evrobarametra o javnom mišljenju Evropljana o svom regionu, pokazuje da su najvažnija pitanja sa kojima se trenutno suočavaju troškovi života (31 odsto), ekonomska situacija, nezaposlenost i zdravlje (po 26 odsto). Slede stanovanje (20 odsto), životna sredina i klimatske promene (19 odsto) i na kraju obrazovni sistem (18 odsto).

Osam od 10 Evropljana (82 odsto) je zadovoljno kvalitetom života, a 65 odsto smatra da je trenutna ekonomska situacija u regionu u kojem žive dobra.

Većina ispitanika je optimistična u pogledu evropske budućnosti, a kao najvažnije aspekte za budućnost izdvajaju pre svega ekonomiju, dok samo petina smatra da su to odbrana i bezbednost.

Tačnije, 29 odsto učesnika ispitivanja smatra da su ekonomija, socijalna pravda i radna mesta jedna od najvažnijih dimenzija za budućnost Evrope, po 24 odsto misli da su to klimatske promene i životna sredina i obrazovanje, kultura, mladi i sport, 21 odsto se opredelilo za demokratiju, vrednosti i vladavinu prava, dok su za 20 odsto ispitanih bezbednost i odbrana najvažniji aspekt.

Nadpolovična većina (58 odsto) od više od 62.000 ispitanika uglavnom veruje regionalnim i lokalnim vlastima, dok im 38 odsto ne veruje.

Isti rezultati su zabeleženi i kad je reč o poverenju u EU.

Većina Evropljana, 66 odsto pokazuje optimizam u pogledu budućnosti svog regiona, dok je 32 odsto pesimistično.

Manji optimizam su pokazali kada je u pitanju budućnost EU – tek nešto više od polovine (55 odsto) je optimistično, a 42 odsto je pesimistično.

Istraživanje je sprovedeno na regionalnom nivou u periodu od 11. januara do 15. februara.

image