Kanada ima plan kako da obuzda Kinu: Ako treba i suprotstaviće joj se

Strategija podrazumeva ulaganje u pojačano regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad i sajber-bezbednost

Kanada je danas pokrenula novu indo-pacifičku strategiju, obećavajući više resursa za suočavanje sa "remetilačkom" Kinom.

Strategija podrazumeva pojačano vojno i obaveštajno prisustvo, i za ovu ideju je obezbedila 50 biliona kanadskih dolara(37,4 biliona američkih dolara), kako bi se Kini stalo na put, prenosi Rojters.

"Kina je globalna sila koja sve više remeti", navodi se u strategiji.

U dokumentu na 26 stranica, Kanada je navela da će pojačati svoje vojno prisustvo u regionu i pooštriti pravila ulaganja, kako bi zaštitila intelektualnu svojinu i sprečila kineska državna preduzeća da sakupe kritične zalihe minerala.

"Kina želi da oblikuje međunarodni poredak u prihvatljivije okruženje za interese i vrednosti koje sve više odstupaju od naših", naglašeno je u strategiji.

Dugoočekivani plan je nacrt za produbljivanje veza sa brzorastućim regionom od 40 zemalja sa skoro 50 biliona kanadskih dolara (37,4 biliona američkih dolara) ekonomske aktivnosti.

Fokus je, međutim, na Kini u vreme kada su bilateralni odnosi zahladneli.

Navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad i sajber-bezbednost.

Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine, navodi se u strategiji i dodaje da će se u oblastima gde postoji veliko neslaganje, Kanada suprotstaviti Kini.

U strategiji, koja naglašava "mešanje Pekinga i sve prinudniji tretman drugih zemalja", navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, zajedno sa obaveštajnim podacima i sajber bezbednošću.

"Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine. U oblastima dubokog neslaganja, mi ćemo izazvati Kinu", navodi se u saopštenju.

Tenzije između Kanade i Kine porasle su krajem 2018. godine nakon što je kanadska policija uhapsila direktora kompanije "Huavei", ​​a Peking je potom uhapsio dvojicu Kanađana pod optužbom za špijunažu. Sva trojica su puštena prošle godine, ali tenzije još uvek postoje.

Otava će, spominje se u dokumentu u odeljku koji je vezan za Kinu, revidirati i ažurirati zakone koji će joj omogućiti da deluje "odlučno kada investicije državnih preduzeća i drugih stranih entiteta ugroze nacionalnu bezbednost, uključujući naše kritične lance snabdevanja mineralima".

Prema pisanju Rojtersa, u dokumentu se navodi da će Kanada pojačati svoje pomorsko prisustvo u regionu i "povećati naše vojno angažovanje i obaveštajne kapacitete kao sredstvo za ublažavanje prinudnog ponašanja i pretnji regionalnoj bezbednosti".