Svet

Francuska će isporučiti stotine starih oklopnih vozila Kijevu

Novi paket pomoći Ukrajini uključivaće staru, ali još uvek funkcionalnu francusku vojnu opremu, rekao je ministar Sebastijen Lekornu
Francuska će isporučiti stotine starih oklopnih vozila KijevuGetty © Victor Lochon / Contributor

Francuska će Ukrajini isporučiti stotine starih oklopnih vozila i novih raketa zemlja-vazduh u ratu protiv Rusije, izjavio je u nedelju francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu.

Lekornu je u intervjuu za "Tribjun Dimanš" rekao da mu je predsednik Emanuel Makron, posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, zatražio da pripremi novi paket pomoći, koji će uključivati staru, ali još uvek funkcionalnu francusku opremu.

"Ukrajinska vojska treba da brani veoma dugu liniju fronta, za šta su potrebna oklopna vozila. Ovo je apsolutno ključno za mobilnost trupa i deo je ukrajinskih zahteva", rekao je francuski ministar odbrane.

Francuska vojska postepeno zamenjuje hiljade svojih oklopnih vozila, koja su počela da se proizvode kasnih 1970-ih, novim višenamenskim modelima.

Lekornu je dodao da se Francuska takođe priprema da pusti novu seriju raketa zemlja-vazduh "aster 30" za sistem SAMP/T koji je već dostavljen Kijevu. "Aster 30" može da presreće ratne avione, dronove i krstareće rakete u dometu od 120 kilometara.

Ministar odbrane naglasio je da zatražio od vladine agencije za nabavku sredstava odbrane (DGA) da podnese predloge za ubrzanje proizvodnje raketa "aster", koje proizvodi evropska grupa MBDA.

Rakete "aster" se takođe koriste u Crvenom moru, gde francuske fregate brane pomorski saobraćaj od napada Huta koje podržava Iran, pojasnio je Lekornu.

On je dodao da je prošle nedelje objavljen dekret kojim se ministarstvu daju ovlašćenja da nametne nivoe zaliha i daje prioritet ugovorima.

"Francuska takođe ubrzava razvoj daljinski upravljane municije za isporuku Ukrajini već ovog leta", izjavio je Lekornu.

Makron je prošlog meseca predložio mogućnost da evropske nacije pošalju trupe u Ukrajinu, iako je upozorio da ne postoji konsenzus pošto su se saveznici složili da pojačaju napore za isporuku više municije Kijevu.

image