Zelenski i čistke u vrhu: "Optimizacija osoblja" ili strah od gubitka vlasti

Ako Zelenski izgubi svoju funkciju, malo je verovatno da će mu biti dozvoljeno da pobegne i da će dobiti lične bezbednosne garancije, ocenjuju stručnjaci

Poslednjih dana predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je nekoliko ljudi: prvog pomoćnika i bivšeg poslovnog partneraSergeja Šefira, koji je u medijima pretežno predstavljen kao stari drug Zelenskog, zatim doskorašnjeg šefa Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Alekseja Danilova, i niz savetnika - Olega Ustenka, Sergeja TrofimovaMihaila Raduckog, savetnicu – komesara za obezbeđenje prava branilaca Ukrajine Alenu Verbickuju i pomoćnika za volonterske aktivnosti Nataliju Puškarjovu. Smenjen je i ambasador u Moldaviji Marko Ševčenko, zajedno sa dvojicom sada već bivših zamenika šefa kabineta Zelenskog. U pitanju su Andrej Smirnov i Aleksej Dnjeprov

Nove promene u vrhu povezane su sa željom Zelenskog da ojača svoju vlast, budući da predsednički izbori, koji je trebalo da budu održani 31. marta ove godine, neće biti održani, smatraju stručnjaci, sa kojima su razgovarali novinari ruske redakcije RT.

Ipak, promene u vlasti portparol Zelenskog okarakterisao je kao "optimizaciju kabineta predsednika".

Ko je Sergej Šefir?

Komentarišući poslednju smenu u neposrednoj blizini Zelenskog, ukrajinski portal "Strana.ua", nazvao je Šefira "knjigovođom predsednika", njegovim "najbližim drugom još iz mladosti", koji je "od trenutka dolaska na vlast igrao bitnu ulogu u opštem upravljanju državom" i to "posebno kada je reč o odnosima sa oligarsima i biznismenima".

"O bliskoj vezi Zelenskog i Šefira svedoči i činjenica da je porodica Zelenski prepisala na porodicu Šefir korporativna prava na ukrajinske i ofšor kompanije. Zato su Šefira često nazivali ličnim bankarom predsednika'".

Ipak, izvori ovog ukrajinskog portala, otkrivaju da se situacija nakon SVO promenila, te je uticaj Šefira počeo naglo da opada. 

"Predsednik mu nije oprostio što je prvih dana (SVO) brzo napustio Kijev. Nakon ovoga, njegova ostavka bila je pitanje vremena". 

"Kada je reč o odnosu snaga u okviru predsedničkog aparata, ostavka Šefira, kao i prethodne ostavke ove nedelje - (Alekseja) Danilova i (sada već bivšeg zamenika šefa kabineta Zelenskog Andreja) Smirnova ukazuju na ozbiljno jačanje pozicije šefa predsedničkog kabineta Andreja Jermaka", tvrde izvori "Strana.ua".  

U isto vreme, jedan od poznanika Šefira dodao je da je ovaj dugogodišnji prijatelj Zelenskog otišao, pak, na svoj zahtev, budući da "veoma skeptično ocenjuje ono što se dešava" u zemlji.

Ranije ove godine, u februaru, podsetimo, smenjen je i Valerij Zalužni, bivši komandant Oružanih snaga Ukrajine, o čemu se dugo šuškalo i u Ukrajini, ali i u zapadnim, pa i ruskim medijima.

Smene nisu nikakva optimizacija, Zelenski se prosto boji gubitka vlasti

"Takve smene u okruženju Zelenskog ne mogu se objasniti samo optimizacijom osoblja. On na političku scenu ne izvodi tek tako ljude koji su ranije bili u senci, i ne uklanja tek tako iz igre one koji su stekli bar neki politički potencijal", ocenjuje zamenik direktora Instituta za strateške studije i prognoze Ruskog državnog univerziteta "Prijateljstvo naroda" (RUDN), Jevgenij Semibratov.

Kako kaže, Zelenski nije mogao da proceni kako će se ponašati ljudi iz njegovog okruženja posle maja ove godine, kada mu ističe predsednički legitimitet, te se kabinet predsednika priprema za predstojeće promene.

"Zelenski je rekao da sada 'nije pravo vreme' za izbore. Najveća glavobolja za šefa kijevskog režima je pitanje legitimiteta njegove vlasti kada mu istekne zvanični mandat. On treba da osmisli sistem koji će činiti što lojalniji ljudi, koji nemaju nikakav politički potencijal. Jednostavno, on menja jedne poznanike i prijatelje za druge, ali manje poznate, koji imaju mnogo manje političkih veza".

Sličnog stava je i politikolog Vladimir Skačko, koji objašnjava da su čistke u ukrajinskom vrhu tako česte, jer se ukrajinski predsednik "boji gubitka vlasti".

"Sve to se radi kako bi u maju ove godine, po isteku svog ustavnog legitimiteta, Zelenski mogao da oko sebe okupi ljude koji će biti u stanju da drže vlast u svojim rukama u slučaju bilo kakvih protesta koji bi mogli da dovedu do ostavke njegovih predsedničkih ovlašćenja".

Uz to, Zelenskog plaši da će možda morati i da "odgovora za ono što je uradio".

"Ako Zelenski izgubi svoju funkciju, malo je verovatno da će mu biti dozvoljeno da pobegne i da će dobiti lične bezbednosne garancije sa ukradenim novcem koji ima na Zapadu. U ovakvoj situaciji, najverovatniji scenario je da će Zelenski pasti u ruke ruskih vlasti, koje će mu suditi za ratne zločine i genocid nad stanovništvom koje govori ruski. Toga se najviše i plaši šef kijevskog režima", zaključuje Skačko.