Ministar spoljnih poslova Jermenije: Nećemo u NATO, ali hoćemo bliže odnose sa SAD i EU

Jerevan već sarađuje sa Alijansom, ali pitanje članstva nije na dnevnom redu

Jermenija ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan, a prenosi TASS.

"Mi već sarađujemo sa NATO-om, učestvujemo u mirovnim operacijama u Avganistanu, povećavamo svoje prisustvo na Kosovu. To je format saradnje. Što se tiče planova za ulazak u NATO, trenutno, to pitanje nije na dnevnom redu Jermenije", rekao je on u intervjuu za novinski portal "Todos notisijas".

Jermenija je, kako kaže, orjentisana na Evropu.

"Premijer Nikola Pašinjan je nedavno u Evropskom parlamentu rekao da je Jermenija spremna da bude bliža Evropskoj uniji koliko i Evropska unija želi da bude bliža Jermeniji", istakao je Mirzojan.

Ministar je naveo da su EU i SAD važni partneri Jerevana, i da država produbljuje ekonomske i političke odnose sa Briselom i Vašingtonom.

"Trudimo se da obezbedimo našu bezbednost i razvoj na demokratskom i institucionalnom putu i ​​vidimo da na Zapadu postoje dobri partneri za to", naveo je.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da je Rusija zabrinuta zbog sastanka Jermenija-EU-SAD zakazanog za 5. april, jer Vašington i Brisel otvoreno govore o antiruskoj prirodi tog skupa.