Svet

Egipatski predsednik Sisi započeo treći mandat

Dok u obližnjem Pojasu Gaze bukti rat, njegove poruke stabilnosti rezonovale su sa mnogim glasačima, koji se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama
Egipatski predsednik Sisi započeo treći mandat© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Egipatski predsednik Abdul Fatah el Sisi treći put je inaugurisan u utorak, u novoj egipatskoj prestonici koja simbolizuje megaprojekte započete pod njegovim vođstvom, prenosi Rojters.

Govoreći u novoj zgradi parlamenta, Sisi je istakao izazove sa kojima se Egipat suočavao poslednjih godina, istovremeno obećavajući nastavak razvoja.

"Protekle godina je pokazalo da put izgradnje države nije posut ružama... između pokušaja terorističkih napada kod kuće, iznenadnih globalnih kriza u inostranstvu i žestokih ratova u komšiluku", rekao je on.

Sisi je pobedio na izborima u decembru sa 89,6 odsto glasova.

Dok u obližnjem Pojasu Gaze bukti rat, njegove poruke stabilnosti rezonovale su sa mnogim glasačima, koji se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama.

Sisijev mandat traje do 2030, pošto je aktuelni predsednik promenio ustav kako bi produžio trajanje mandata na šest godina i omogućio sebi da se kandiduje treći put.

U svom govoru, Sisi je obećao povećanu potrošnju na programe usmerene na siromašne i angažovanje privatnog sektora u skladu sa obavezama koje su pomogle da se obezbedi prošlomesečni prošireni ugovor sa Međunarodnim monetarnim fondom vredan osam milijardi dolara.

Od kada je Sisi došao na čelo Egipta 2014. godine, on je uložio značajna sredstava u razvoj velikih infrastrukturnih projekata. 

Najveći od njih su Nova administrativna prestonica, megaprojekat izgrađen istočno od Kaira vredan 58 milijardi dolara, kao i proširenje Sueckog kanala.

image