Izrael predstavio Hamasu novi predlog o prekidu vatre u Gazi

Ako Hamas odgovori pozitivno, šef obaveštajne službe Mosada Dejvid Barnea i šef ISA Ronen Bar mogli bi da se pridruže pregovorima u Kairu

Izraelska delegacija predala je palestinskom pokretu Hamas novi predlog za prekid vatre u pojasu Gaze preko posrednika u Kairu, saopštio je kabinet premijera, prenosi TASS.

"Izrael očekuje od posrednika da preduzmu snažnu akciju u vezi sa Hamasom kako bi unapredili pregovore ka sporazumu. Država Izrael nastavlja da čini sve za oslobađanje talaca iz Hamasa i njihov povratak u Izrael", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz kancelarije, izraelska pregovaračka delegacija, koja uključuje predstavnike obaveštajne agencije Mosad, Izraelske bezbednosne agencije (ISA) i Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), vratiće se iz Kaira u utorak nakon "završetka dodatne intenzivne runde pregovora".

Kan radio je u utorak uveče izvestio da je izraelska strana posrednicima na konsultacijama u Kairu predstavila "ažuriran i fleksibilniji stav" o povratku stanovnika u severnu Gazu, kako bi se krenulo ka sporazumu o oslobađanju talaca, dodajući da se čeka odgovor Hamasa.

Kako su preneli mediji, ako Hamas odgovori pozitivno, šef obaveštajne službe Mosada Dejvid Barnea i šef ISA Ronen Bar mogli bi da se pridruže pregovorima u Kairu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je 29. marta odluku o slanju bezbednosnih delegacija u Katar i Egipat kako bi se nastavile konsultacije sa Hamasom o oslobađanju talaca koji se drže u Gazi.