Svet

"Ledeno doba" u nemačkom parlamentu

Zbog štednje energije poslanici u Bundestagu smrzavaju se već nedelju dana
"Ledeno doba" u nemačkom parlamentuGetty © Foto: Tanjug/AP (Mićael Kappeler/dpa via AP)

U Bundestagu ovih dana postaje hladno, neprijatno hladno, piše "Špigl".

Kao što mnogi štede na grejanju kod kuće, i savezni parlament Nemačke, Bundestag, mora da štedi energiju zbog nestašice gasa. Kancelarije i konferencijske sale mogu da se zagreju samo na 19 stepeni, dok se hodnici i foajei u parlamentu uopšte ne greju. Kao i za ostale javne zgrade, pravila za uštedu energije važe i za Bundestag. To zahteva uredba koju je ministar ekonomije Robert Habek iz Zelene stranke doneo još u avgustu.

Reporteri "Špigla" zabeležili su da je tokom nedavnog zasedanja nemačkog parlamenta ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) stajao na tribini u crnom džemperu ispod sakoa, dok je Klara Gejvic (SPD) nosila šal oko vrata. Renata Kunast, iz redova Zelenih, sedela je u sali za sednice sa podignutom kragnom i šalom. 

"Sedela sam u kancelariji u jakni i morala sam da hodam kako bih se zagrejala", kaže Kunastova, prenosi "Špigl". "Nos mi je bio hladan."

Neki poslanici se smrzavaju više od nedelju dana, a smrzavaju se i zaposleni u Bundestagu. "To je farsa. Administracija očigledno ne drži stvari pod kontrolom", kaže Kunastova.

Prema rečima bivše ministarke poljoprivrede, u kancelariji su izmerili svega 18,2 stepena. Ipak, to je bilo mnogo toplije nego prethodnog dana. Iz drugih kancelarija se moglo čuti da su njihove kancelarije bile i hladnije.

Osim toga, proteklih dana u nekoliko zgrada Bundestaga grejanje nije radilo uopšte. Kako je saopštila administracija, do toga je došlo zbog kvara toplotne pumpe u zgradi "Jakob Kajzer" u kojoj je više od 1.700 kancelarija.

Biće potrebno još neko vreme pre nego što se kancelarije ponovo zagreju. "Zapravo, to je još i simpatično," komentariše Kunastova. "Ali, šta će se dešavati kad napolju zaista bude minus pet stepeni?"

image