"Njujork tajms": Bajdenova administracija poziva Kongres da odobri prodaju aviona F-15 Izraelu

Stejt department je nedavno poslao neformalno obaveštenje komitetima američkog Kongresa da je počeo proces zakonodavne revizije ove inicijative

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena poziva Kongres da odobri prodaju borbenih aviona F-15 Izraelu po ukupnoj ceni od 18 milijardi dolara, prenosi "Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

Bajdenova administracija vrši pritisak na Kongres da odobri taj plan u trenutku kada se predsednik Bajden "opire" pozivima da ograniči prodaju američkog oružja Izraelu zbog vojne operacije u Gazi.

Prema pisanju lista, Stejt department je nedavno poslao neformalno obaveštenje komitetima Kongresa pozivajući na zakonodavnu reviziju prodaje aviona.

Osim toga, dogovor će uključivati municiju, obuku boraca i drugu pomoć.

Naglašava se da F-15 neće biti isporučeni "najmanje pet godina", uprkos tome što Sjedinjene Države ubrzavaju isporuke oružja za trenutnu izraelsku kampanju protiv palestinskog pokreta Hamas .

Prema jednom od izvora, izraelski zvaničnici su rekli da će se Tel Aviv uskoro obratiti Vašingtonu sa novom narudžbom za borbene avione F-35.

"Politiko" je ranije preneo da SAD razmatraju mogućnost snabdevanja Izraela borbenim avionima i raketama u narednim godinama.

Tel Aviv može da dobije do 50 letelica, 30 poboljšanih projektila srednjeg dometa AIM-120 i komponente za pretvaranje aviobombi u precizno navođene.