Svet

Milei: London će dobiti plan vraćanja Foklandskih ostrva Argentini

Milei je poručio da Argentina ima "nepokolebljivo pravo" na Foklandska ostrva
Milei: London će dobiti plan vraćanja Foklandskih ostrva ArgentiniGetty © Ricardo Ceppi / Contributor

Argentinski predsednik Havijer Milei obećao je Velikoj Britaniji "mapu puta" za predaju Foklandskih ostrva Buenos Ajresu.

"Želim da ponovim našu nepokolebljivo pravo na ostrva i obavezujem se da ćemo tokom naše vlade imati jasnu mapu puta kako bismo Malvine (Foklandska ostrva) vratili u ruke Argentine", rekao je Milei.

Argentinski predsednik i ranije je obećavao da će vratiti teritoriju Argentini. Iz Londona su više puta poručili da su Folklandska ostrva britanska.

Osvrnuvši se na prethodne administracije koje je kritikovao zbog toga što nisu smislile plan povratka Foklandskih ostrva u naručje matice, Milei je dodao da diplomatski pritisak treba da bude više od "običnih reči na međunarodnim forumima bez uticaja na stvarnost i koje služe samo političaru na vlasti da nametne lažnu ljubav prema zemlji".

Kako prenosi "Telegraf", govor predsednika razočarao je tvrdolinijaše u Buenos Ajresu koji su razočarani što nije više "pritisnuo" London i insistirao na suverenitetu nad ostrvima koje je Britanija okupirala 1833.

Kao britanska prekomorska teritorija, Foklandi imaju unutrašnju samoupravu, ali Ujedinjeno Kraljevstvo preuzima odgovornost za njihovu odbranu i spoljne poslove.

U aprilu 1982. argentinske vojne snage su izvršile invaziju na ostrva. Britanska administracija je obnovljena dva meseca kasnije na kraju Foklandskog rata. Na referendumu o suverenitetu 2013. godine, skoro svi Foklanđani su glasali za u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

image