Norveška: Suđenje na osnovu (ruskog) državljanstva

Norveška ranije nije imala krivične sankcije "na osnovu državljanstva optuženih", tvrde advokati sina bivšeg šefa Ruskih železnica

Andrej Jakunjin, sin bivšeg šefa Ruskih železnica Vladimira Jakunjina, sutra izlazi pred norveški sud zbog toga što je u avgustu i septembru dron kojim je upravljao leteo iznad arktičkog arhipelaga Svalbard.

Jakunjin bi mogao da se suoči i sa zatvorskom kaznom, budući da je drugi Rus, za isti prekršaj samo u drugom delu Norveške, prošle nedelje osuđen na 90 dana zatvora.

Norveške vlasti su poslednjih meseci uhapsile najmanje sedam ruskih državljana zbog upravljanja bespilotnim letelicama širom zemlje jer je najveći zapadnoevropski proizvođač nafte zabrinut zbog kretanja dronova u blizini naftnih ili gasnih instalacija u Severnom moru.

Jakunjinovi advokati ističu da njegov slučaj pokreće složena pravna pitanja, i dodaju da Norveška nikada ranije nije izricala krivične sankcije "na osnovu državljanstva optuženog" i da je "jedina evropska zemlja koja goni ljude zbog upravljanja dronovima u svom vazdušnom prostoru".

Andrej Jakunjin, koji ima dvojno rusko i britansko državljanstvo, na sudu će, kako je najavljeno, izjaviti da nije kriv.

On je za "Fajnenšnal tajms" iz svoje zatvorske ćelije u Tromseu poručio da je ovakvo postupanje prema Rusima diskriminišuće.

"Nema problema ako Britanac preleće dronom iznad Svalbarda", rekao je on, dodajući da se njegova letelica ni u jednom trenutku nije približila bilo kojoj kritičnoj infrastrukturi ili zonama zabranjenih letova.