Mediji: SAD se spremaju za "neizbežnu" odmazdu Irana

Vašington smatra da bi Teheran mogao pokrenuti napad dronovima i raketama u znak odmazde za ubistvo visokih iranskih oficira u Damasku

SAD smatraju da će Iran napasti američko ili izraelsko osoblje na Bliskom istoku u znak odmazde za izraelski vazdušni napad u Siriji, javilo je nekoliko novinskih kuća, pozivajući se na američke zvaničnike.

Teheran je obećao da će osvetiti ubistvo sedmorice oficira – uključujući dvojicu najviših komandanata iz Korpusa garde islamske revolucije – koji su stradali u bombardovanju iranskog konzulata u Damasku 1. aprila.

Američke vlasti smatraju da je odmazda Irana neizbežna, rekao je neimenovani visoki zvaničnik za Si-En-En, i dodao da Izrael smatra isto. Do napada bi navodno moglo doći već sledeće nedelje.

Prema zvaničnicima koji su govorili za "En-Bi-Si njuz" i "Si-Bi-Es njuz", američki obaveštajci navode da bi Iran mogao za napad da upotrebi "roj" kamikaza dronova "šahed" i krstarećih projektila, kao i da bi meta mogla biti izraelski diplomatski ili konzularni objekat.

O potencijalnom napadu razgovarali su tokom telefonskog razgovora predsednik SAD Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak, preneo je Si-En-En.

Većih napada na američko osoblje u bliskoistočnom regionu nije bilo od kraja januara, kada je jedan kamikaza dron ubio tri vojnika stacionirana na udaljenoj ispostavi blizu jordansko-sirijske granice. Američke trupe su ove nedelje oborile dve bespilotne letelice u blizini baze El Tanf u južnoj Siriji, javio je Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike američke odbrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnej obećao je da će Izrael "dobiti šamar u lice".

Zvaničnici u Teheranu su takođe pripretili Sjedinjenim Državama, iako je Vašington tvrdio da nije bio prethodno obavešten o udaru na iransku misiju u Damasku.

Izrael je optužio Iran da pomaže Hamasu, Hezbolahu i drugim propalestinskim militantnim grupama i obećao je da će neutralisati sve bezbednosne pretnje tokom svog rata protiv Hamasa u Gazi. Iako Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za smrt iranskih generala, ministar odbrane Joav Galant upozorio je da će "svako ko radi protiv nas širom Bliskog istoka" platiti "visoku cenu".