Kijev planira da "vrati" Krim naredne godine

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak obećava da će ukrajinske snage "osloboditi" poluostrvo u narednih šest meseci

Ukrajina planira napad na Krim i njegovo preuzimanje tokom 2023. godine, otkrio je bivši komandant ukrajinskih vazdušno-desantnih trupa, general-potpukovnik Mihail Zabrodski, u intervjuu za "Ekonomist". 

Po njegovim procenama, ova akcija je ne samo moguća već je i u planu za sledeću godinu, jer istorija, kako kaže, pokazuje da je "okupatorskim snagama 'uvek teško da zadrže Krim'". Ipak, general nije otkrio kada bi tačno Ukrajna počela sa osvajanjem Krima, jer, kako kaže, ako bi se o svemu javno govorilo, ukrajinska vojska ne bi došla ni do kakvog uspeha.

Međutim, Zabrodski jeste otkrio da vojska zvaničnog Kijeva ne planira da tek tako napadne Krim i uđe u frontalni sukob, već su u opciji druge "zanimljive" tehnike koje uključuju "manevar uz korišćenje kombinovanog naoružanja, kopnenih trupa, iskrcavanja na moru i vazdušnih napada". Ukrajina planira da iskoristi takozvane "asimetrične trikove", a list dodaje da je moguće da se planiraju napadi sličnim onim na Kerčenski most i rusku Crnomorsku flotu od kraja oktobra. 

Kako navode neimenovani izvori iz ukrajinske vojske, kao jedan od prioriteta Ukrajine ostaje uništenje Kerčkog mosta koji povezuje poluostrvo sa kopnenim delom Rusije. Iako su ruske snage svesne ove činjenice i rade sve kako bi ojačale odbranu u ovom delu, ukrajinske službe su, kako kažu, uverene da imaju kapacitete za nanošenje ubitačnih napada i presecanje snabdevanja poluostrva.

"Ponovo ćemo iznenaditi", obećava Zabrodski.

Sa druge strane, Andrij Riženko, penzionisani kapetan mornarice Ukrajine, koji je rođen na Krimu, kaže da bi za uspeh takve operacije bilo potrebno da se mnogo stvari posloži kako treba i dodaje da "postoji realna šansa da će se stvari završiti krvoprolićem".

"To je operacija koja Ukrajini nije potrebna", zaključuje on.

Neke struje u Sjedinjenim Američkim Državama takođe navode da je "povratak" Krima u skorijoj budućnosti teško ostvariv. List objašnjava da se mnogi na Zapadu boje da bi pokušaji preuzimanja Donbasa ili Krima mogli da dovedu i do nuklearnog sukoba, o čemu je zvanična Moskva na čelu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i drugim političarima, upozoravala više puta. 

Podoljak: Oslobodićemo Krim u sledećih šest meseci

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je danas u intervjuu za ukrajinski "UNIAN" da će Kijev biti "oslobođen" u narednih šest meseci. 

"Za šest meseci otići ću na obalu Jalte, gde imam svoje omiljeno mesto, i garantujem vam da ću tamo uključiti telefon, pa ćemo razgovarati o tome kako će izgledati Krim kada bude bio slobodan", prenosi list.

Savetnik Zelenskog dodao je da će "odatle otići svi Rusi koji su ukrali imovinu", dok će se aktuelni sukob Moskve protiv Kijeva, kako kaže, završiti krahom ruskog sveta. 

"Krim se mora osloboditi na bilo koji način, a pre svega vojnim putem jer je rat vrlo intenzivan. Naravno, nastavićemo da težimo deokupaciji čitave teritorije, jer će Rusija u suprotnom nastaviti sa svojim akcijama u pokušaju da se revanšira", zaključio je Podoljak.

Državna duma: Ovo je zvanična potvrda da je Kijev planirao napad na teritoriju Rusije

Predsednik komiteta za međunarodne odnose Državne dume Rusije, Leonid Slucki, prokomentarisao je poslednje tvrdnje iz Kijeva, rekavši da iako nikoga ne iznenađuje činjenica da je Kijev želeo da napadne Krim, događaj je bitan iz razloga što je ovo ipak zvanična potvrda da je Ukrajina imala planove da napadne deo Rusije.

"U stvari, daleko od toga da je poslednji predstavnik aktuelne vlasti priznao da se Ukrajina pripremala za istrebljenje stanovništva Donbasa i kampanju protiv Krima. Rusija nije imala izbora nego da spreči agresiju, zaštiti svoje građane, našu zemlju", istakao je.

Dodao je da će svi pokušaji ukrajinske vojske da zauzme Krim propasti, jer je poluostrvo dobro utvrđeno.

"Odgovor na bilo kakav takav pokušaj biće momentalan", objasnio je. 

Medvedev: Obraćanje Podoljaka sa Jalte je moguće, ali samo iz pritvora

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će Podoljaku biti omugućeno da se uživo javi sa Jalte, ali samo iz istražnog pritvora. 

Ukrajinci "nastavljaju da sanjaju o video prenosima uživo sa Jalte i drugih mesta. Ovo možemo da organizujemo. Direktno iz pritvora na Krimu. Iako će najnapredniji moći da se jave iz Lefortova (zatvora u Moskvi)", napisao je bivši predsednik Rusije na Tviteru.