Svet

"Global tajms": Zapadne sankcije neće narušiti rusko-kinesko partnerstvo

Pokušaji zapadnih zemalja da stvaraju neprijatnosti Kini u trgovinskim odnosima s RF nikako nemaju veze samo s vojnom operacijom u Ukrajini već su posledica strateških ciljeva Vašingtona, koji nastoji da obuzda NR Kinu, ističe se u publikaciji bliskoj KP Kine
"Global tajms": Zapadne sankcije neće narušiti rusko-kinesko partnerstvo© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Zapad pokušava da pojača sankcije usmerene na Rusiju i Kinu, koristeći bliske odnose dveju zemalja kao razlog za uvođenje dodatnih ograničenja za kineske kompanije, ali ti napori neće biti uspešni – Peking je odlučan u tome da zaštiti svoje interese, rusko-kineski odnosi pokazuju veliki potencijal, piše "Global tajms".

Komentarišući zvaničnu posetu ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Pekingu, list konstatuje da je susret dvojice državnika privukao veliku pažnju jer se trgovinski odnosi Rusije i Kine nalaze na ključnoj raskrsnici pošto SAD i njihovi evropski saveznici pojačavaju sankcije RF.

S tim u vezi je i nedavna izjava ministarke finansija SAD Dženet Jelen, dok je boravila u Kini, da će biti "značajnih posledica" po Kinu ako njene kompanije podrže Rusiju.

Kako se precizira u uvodniku lista bliskog Komunističkoj partiji Kine, pokušaji zapadnih zemalja da stvaraju neprijatnosti Kini u trgovinskim odnosima s RF nikako nisu povezani samo s vojnom operacijom u Ukrajini – oni su takođe posledica strateških ciljeva Vašingtona, koji nastoji da obuzda NR Kinu.

U tom smislu, partnerstvo s Moskvom je samo izgovor za Zapad da nanese štetu kineskim kompanijama i uspori razvoj industrije zemlje, ističe "Global tajms".

Međutim, Kina je spremna da pruži otpor – kako je još u februaru objasnio portparol tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, normalni trgovinski odnosi između Moskve i Pekinga ne mogu i neće biti predmet nezakonitog mešanja trećih zemalja i pokušaja jednostranog uvođenja nezakonitih sankcija kineskim preduzećima.

Peking je čvrsto posvećen zaštiti svojih interesa u okviru međunarodnog prava, a politika SAD ga neće primorati da žrtvuje svoje principe, upozorava list.

Stabilan rast trgovinskog prometa između Rusije i Kine, kao i prelazak na rublje i juan u trgovinskoj razmeni pokazuju da partnerstvo dveju zemalja ima ozbiljan potencijal, koji neće potkopati čak ni teške međunarodne situaciji, zaključuje "Global tajms".

image