Svet

"Objavljivanje nije zločin": Međunarodni mediji pozvali SAD da odbace optužbe protiv Asanža

Optužnica protiv osnivača Vikiliksa predstavlja opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman i slobodu štampe, ocenjuju medijske kuće
"Objavljivanje nije zločin": Međunarodni mediji pozvali SAD da odbace optužbe protiv AsanžaGetty © Sean Gallup/Staff

Vlada Sjedinjenih Američkih Država mora da odustane od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža jer to podriva slobodu štampe, navodi se u zajedničkom saopštenju medijskih organizacija koje su mu prve pomogle da objavi procurele diplomatske depeše.

Pre dvanaest godina na današnji dan, "Gardijan", "Njujork tajms", "Mond", "Špigl" i "Pais" podelili su na svojim internet sajtovima izvode iz 250.000 dokumenata do kojih je Asanž došao u takozvanom "Kejblgejtu" koji je razotkrio depeše američke diplomatije odašiljane širom sveta. Posle dugog ćutanja, urednici i izdavači medijskih organizacija danas su se javno suprotstavili planovima da se Asanž optuži po zakonu koji je osmišljen radi krivičnog gonjenja špijuna iz Prvog svetskog rata. 

Džulijan Asanž se, inače, nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu još od 2019. godine. Period od 2012. do 2019. godine proveo je u ekvadorskoj ambasadi, nakon što su američke vlasti raspisale poternicu za njim zbog objavljivanja baze podataka poverljivih dokumenata u kojima su, između ostalog, otkriveni američki ratni zločini počinjeni u Iraku i Avganistanu.

"Objavljivanje nije zločin", kažu medijske organizacije koje navode da je krivično gonjenje Asanža napad na slobodu medija, te da je objavljivanje američkih diplomatskih depeša najteže posledice imalo upravo po Džulijana Asanža.

On je 12. aprila 2019. godine uhapšen u Londonu po američkom nalogu, a sada je, već tri i po godine, u britanskom zatvoru visoke bezbednosti koji se obično koristi za teroriste i članove organizovanih kriminalnih grupa. On se suočava sa ekstradicijom u SAD i kaznom do 175 godina u američkom zatvoru maksimalnog obezbeđenja.

"Ova grupa urednika i izdavača, od kojih su svi radili sa Asanžom, osetila je potrebu da javno kritikuje njegovo ponašanje 2011. godine kada su objavljeni neredigovani primerci depeša... Ali, sada smo se okupili kako bismo izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka krivičnog gonjenja Džulijana Asanža zbog pribavljanja i objavljivanja poverljivih materijala."

Optužnica protiv osnivača Vikiliksa podignuta je na osnovu Zakona o špijunaži iz 1917. godine (smišljen da krivično goni potencijalne špijune tokom Prvog svetskog rata) koji nikada nije korišćen za krivično gonjenje izdavača ili emitera. Ova optužnica predstavlja opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman i slobodu štampe, ocenjuju medijske kuće.

"Pribavljanje i otkrivanje osetljivih informacija, onda kada je to u javnom interesu, suštinski je deo svakodnevnog rada novinara. Ako se taj rad kriminalizuje, naš javni diskurs i naša demokratija su znatno slabiji. Dvanaest godina nakon objavljivanja 'Kejblgejta', vreme je da američka vlada prekine krivično gonjenje Džulijana Asanža zbog objavljivanja tajni. Objavljivanje nije krivično delo", zaključuje se u zajedničkom pismu medijskih organizacija koje do sada nisu koristile svoj uticaj zarad pritiska na vlasti SAD kako bi odustale od progona Džulijana Asanža.

Ostaje da se vidi da li će se to sad promeniti, ili će se ispostaviti da je reč o jednokratnom potezu povučenom samo zarad spašavanja sopstvenog ugleda.

image