Svet

Većina Poljaka protiv vojnog angažovanja u Ukrajini

Ipak, skoro 40 odsto Poljaka bi želelo da NATO zauzme oštriji stav prema Rusiji zbog njene Specijalne vojne operacije u Ukrajini
Većina Poljaka protiv vojnog angažovanja u UkrajiniGetty © Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto via Getty Images

Novo istraživanje "Statistike Poljske" (CBOS) pokazalo je da se 74,8 odsto Poljaka protivi da se vojska Poljske ili bilo koje druge zemlje NATO-a umeša u sukob, a samo 10,2 procenta podržava takvu ideju.

Takođe, skoro 40 odsto Poljaka bi želelo da NATO zauzme oštriji stav prema Rusiji zbog njene Specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi "Euraktiv".

Dok 39 odsto stanovnika Poljske smatra da su akcije NATO-a u vezi s ukrajinskim sukobom "previše oprezne", gotovo isto toliko (37%) veruje da Alijansa reaguje na odgovarajući način.

Anketa je pokazala i da tek 14 odsto ispitanika smatra da NATO preteruje na temu rata u Ukrajini, dok 10 odsto nema jasno mišljenje.

Poljska je članica NATO-a od 1999. godine, a Alijansa je vrlo popularna među stanovništvom – više od 90 odsto stanovnika podržava članstvo u zapadnom vojnom paktu.

Prema CBOS-u, poljska podrška NATO-u dostigla je rekordnih 94 odsto u martu 2022, prvog meseca nakon početka SVO.

Uz to Poljska je primila milione ukrajinskih izbeglica i među najvećim je donatorima Ukrajini, prema podacima Instituta Kil za ekonomska istraživanja.

Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO, Poljaci su podeljeniji – u prošlogodišnjoj anketi agencije IBRiS skoro polovina (47,7%) ispitanika protivila se tome, a 40 odsto je podržalo ulazak Ukrajine u ovaj vojni blok.

Istraživanje dolazi nakon nedavne izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona da ne isključuje opciju slanja trupa u Ukrajinu, čemu su se brojni evropski lideri usprotivili, dok je ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski najavio da će misija NATO-a biti uspostavljena u Ukrajini, pojašnjavajući da to ne znači da će se Alijansa pridružiti sukobu.

image
VV inauguration
banner