Svet

Sećate li se flopi diska? Na tu "relikviju prošlosti" i dalje se oslanja San Francisko

Javni prevoz u gradu koji se smatra prestonicom najmodernijih tehnologija zbog "zbog komplikovane i skupe modernizacije" oslanja se na plastiku koju mladi Amerikanci verovatno ni ne prepoznaju
Sećate li se flopi diska? Na tu "relikviju prošlosti" i dalje se oslanja San FranciskoGetty © Chris North/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Silicijumska dolina u San Francisku smatra se epicentrom najsavremenije industrije tehnologije, ali da biste do nje došli, moraćete da se, verovali ili ne, uzdate u flopi diskove pomoću kojih se od 1998. godine upravlja gradskim prevozom u tom gradu. 

Kako je izvestio Ej-Bi-Si, sistem tzv. lake železnice u San Francisku (tramvaji i metro) i dalje koristi diskete za prenos podataka između različitih komponenti sistema i nastaviće da ih upotrebljava još mnogo godina.

"Mislila sam da se prebacujemo na veštačku inteligenciju, zašto koristimo flopi diskove", komentarisala je zabrinuta putnica za "Ej-Bi-Si njuz".

Sistem flopi diskova instaliran je još 1998. godine i to je tada bila napredna oprema. Od tada je, međutim, prošlo 26 godina i tehnologije su se nekoliko puta menjale, ali je javni prevoz u San Francisku do danas nastavio da koristi isti, pomalo "retro" sistem.

Kako se dodaje u prilogu, modernizacija sistema trajala bi godinama i koštala mnogo. 

Portparol SFMTA je rekao da sistem za sada radi dobro, ali da razumeju da će se rizik od katastrofe vremenom samo povećati.

U međuvremenu, svakog jutra radnici preuzimaju podatke u vezi sa automatskom kontrolom vozova metroa sa diskete.

Ova "relikvija prošlosti", kako se tehnologija naziva u prilogu, kako se pokazalo, nije poznata deci koja su razgledajući flopi disk upitala roditelje šta je to i navela da im "nije jasno kako nešto tako malo upravlja nečim toliko velikim".

image