Svet

Istraživanje: Britanaci zbog štednje suše iskorišćene kesice čaja da bi ih ponovo koristili

Takođe, četvrtina pribegava konzumiranju proizvoda kojima je istakao rok trajanja, dok podjednak broj nosi odeću duže nego što bi to inače činili kako bi odložili uključivanje veš mašine
Istraživanje: Britanaci zbog štednje suše iskorišćene kesice čaja da bi ih ponovo koristiliGetty © Geography Photos/Universal Images Group via Getty Images

Oko 15 odsto državljana Velike Britanije sada reciklira iskorišćene kesice čaja tako što će ih okačiti da se osuše posle upotrebe kako bi uštedelo novac, otkrila je nova studija.

Mere štednje među manje imućnim Britancima takođe podrazumevaju skupljanje kesica začina sa javnih mesta, jedenje pahuljica umesto večere, samostalno šišanje i konzumiranje hrane kojoj je istekao rok trajanja, navodi se u studiji koju je "Vaučer kouds" na uzorku od 2.012 odraslih pojedinaca.

Žene češće suše kesice čaja (16 odsto) u odnosu na muškarce (14 odsto). Ova praksa je najrasprostranjenija među starijima od 55 godina, gde skoro petina (19 odsto) ispitanika priznaje da koristi iste kesice čaja više puta. 

Za Britance od 45 do 54 godine ta brojka pada na 18 odsto, a za one između 35 i 44 godine ona iznosi 15 odsto, prenosi "Dejli star".

Više od četvrtine ispitanika priznalo je da za obroke konzumira proizvode kojima je istakao rok trajanja ili kombinuje namirnice koje inače ne bi kako bi ograničila potrošnju u supermarketima.

Skoro podjednak broj priznaje da "miriše" nošenu odeću kako bi proverili da li mogu da nastave da je nose bez pranja, dok 13 odsto nosi pantalone duže nego što bi inače kako bi odložili uključivanje mašine za veš. 

image