Svet

Ukrajinski poslanik: Mobilizacija je tačka posle koje više neće biti povratka

Prema mišljenju Dubinskog, cilj ovakve politike je da Zelenski zadrži svoju moć time što će "prisiliti sve da idu u vojsku"
Ukrajinski poslanik: Mobilizacija je tačka posle koje više neće biti povratkaGetty © Jose Colon/Anadolu

Novi zakon o mobilizaciji će stvoriti razdor između zvaničnika u Kijevu i običnih Ukrajinaca, rekao je poslanik Vrhovne rade Aleksandar Dubinski i dodao da će ovaj dokument biti tačka sa koje nema povratka za predsednika Vladimira Zelenskog i njegovu Vladu.

Podsećanja radi, ukrajinski parlament je pre dva dana usvojio novi zakon o mobilizaciji oko kog se već duže vreme vodi debata, a koji podrazumeva pojednostavljenje procedura za regrutovanje i obavezuje sve muškarce starosti od 18 do 60 godina – uključujući i one koji žive u inostranstvu – da se registruju kod vojnih vlasti. Prethodno je Zelenski, nakon nekoliko nedelja rasprave, potpisao zakon koji smanjuje donju granicu mobilizacije za muškarce sa 27 na 25 godina.

Novi zakon o mobilizaciji je usvojen bez klauzule o demobilizaciji, koja bi omogućila trupama da se vrate kućama nakon tri godine provedenih na frontu. Kako stvari sada stoje, svi koji su mobilisani moraće da služe do kraja sukoba sa Rusijom.

Ukrajinske trupe se osećaju izdanim ovim novim pravilima, preneli su pojedini zapadni mediji, pozivajući se na reči vojnika koja kažu da su "prevareni i iskorišćeni", te da će ih upotrebljavati kao "robove".

Zakon o mobilizaciji "biće prekretnica, posle koje više neće biti povratka", napisao je Dubinski na svom telegram kanalu u četvrtak. On je uporedio politiku Kijeva sa "Opričninom" – masovnom kampanjom represije koju je pokrenuo ruski car Ivan Grozni u 16. veku, koju su sprovodile specijalne trupe zvane "opričniki" u koje je car imao puno poverenje, zbog čega su bile pošteđene njegovog gneva.

"Predsednikov administracija i njihovi 'opričniki', uključujući poslanike, zvaničnike, policiju i službe bezbednosti, su na jednoj strani, dok su svi ostali na drugoj", smatra Dubinski.

Prema njegovom mišljenju, cilj ovakve politike je da Zelenski zadrži svoju moć time što će "prisiliti sve da idu u vojsku".

"To je veoma loša osnova za društveni konsenzus", dodao je Dubinski. U odvojenoj objavi, on je napomenuo da su poslanici, policajci, neki državni zvaničnici i lokalne vlasti izuzeti od mobilizacije prema novom zakonu i da se "nipošto ne spremaju da idu u rat".

image