Gorelo nebo iznad Izraela: Iran se svetio uz dronove i rakete (VIDEO)

IDF je potpuno spremna u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije, rekao je Hagari

Sirene za vazdušne napade i eksplozije čuju se u gradovima širom Izraela, uključujući Tel Aviv i Jerusalim, dok izraelske, američke, britanske i jordanske snage obaraju rakete i dronove lansirane iz Irana.

"Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje", navodi se u saopštenju portparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijela Hagarija.

IDF je ponovo pozvao izraelske civile da prate instrukcije Komandnog fronta i zvanična saopštenja vojske, javlja "Tajms ov Izrael".

Iranski dronovi stigli su do Izraela, a Gvozdena kupola pokušava da ih odbije. "IDF je potpuno spremna, u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije", rekao je Hagari.

U iranskom napadu učestvovalo je stotine dronova, a IDF je uz pomoć saveznika pokušao da spreči napade izvan vazdušnog prostora Izraela.

Mediji javljaju da su dronovi i rakete lansirani u nekoliko talasa.

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima, a to je napad na konzularni odsek iranske ambasade u Damasku, Ratno vazduhoplovstvo Iranske revolucionarne garde gađaće određene ciljeve na teritoriji cionističkog režima desetinama dronova i projektila", saopštila je iranska državna televizija.

Američki borbeni avioni, javljaju mediji, podignuti su na nebo Iraka i Jordana kako bi presreli borbene dronove koje je Iran lansirao na Izrael. Britanski lovci poleteli su s Kipra.

U slučaju odgovora Izraela, Iran je zapretio da će po drugi put napasti "momentalno i dvostruko jače".

14. apr 2024 • 03:02

Izrael zatražio sednicu SB UN: Iranski napad pretnja globalnom miru

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan pisao je predsedniku Saveta bezbednosti formalno zahtevajući hitan sastanak o iranskim napadima dronovima na Izrael.

"Iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju globalnom miru i bezbednosti i očekujem da će Savet upotrebiti sva sredstva da preduzme konkretnu akciju protiv Irana", naveo je Erdan u pismu.

Iran je, inače, ranije poručio da je napad izvršen u skladu sa članom 51 Povelje UN, koja zemljama daje pravo da se odbrane ako su napadnute.

Presretanje raketa iznad Kneseta

Video koji je postavljen na "Iksu" a koji je verifikovala "Al Džazira" pokazuje kako izraelska protivvazdušna odbrana presreće projektile iznad parlamenta zemlje, poznatog kao Kneset.

Komanda fronta IDF: Možete da se odmaknete od skloništa

Komanda fronta IDF-a poručila je Izraelcima širom zemlje da više ne moraju da borave u blizini skloništa, ali da ograničenja okupljanja i otkazivanje svih obrazovnih aktivnosti i školskih izleta ostaju na snazi kao što je ranije najavljeno.

Libanski ekspert: "Gvozdena kupola" ovo ne može da izdrži

Iran protiv Izraela koristi nove rakete koje nisu ranjive na izraelske snage protivvazdušne odbrane, izjavio je za RIA Novosti libanski stručnjak za vojnu strategiju Ali Hamija.

"Iran je lansirao stotine bespilotnih letelica 'šahed' i hipersoničnih krstarećih raketa 'fatah 2' u Izrael, što izraelski sistem PVO 'Gvozdena kupola' ne može da izdrži", primetio je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, Izrael neće moći da odgovori na napade sa više strana odjednom - iz samog Irana, Libana, Sirije, Iraka, Jemena.

Iran preti Izraelu: Ako uzvratite, napašćemo momentalno i dvostruko jače

Iran je zapretio Izraelu da će, u slučaju izraelskog odgovora na napad, uzvratiti "momentalno i sa udvostručenom snagom" , prenosi agencija Tasnim, pozivajući se na informisane izvore.

"Nakon završetka kaznene operacije Irana i Fronta otpora, koja je, naravno, još uvek u toku, ako Izrael odgovori, definitivno će sledeća kazna biti momentalna i imati dvostruku snagu", navodi se u saopštenju agencije.

Izrael: Presreli smo većinu raketa zemlja-zemlja

Iran je lansirao desetine raketa zemlja-zemlja na Izrael, od kojih je većina presretnuta van države, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) brigadni general Danijel Hagari.

"Pre sat vremena Iran je sa svoje teritorije lansirao desetine raketa zemlja-zemlja u pravcu Izraela. Ogromnu većinu njih presreli su naši protivraketni odbrambeni sistemi van izraelske teritorije", rekao je Hagari na brifingu.

Bajden razgovara sa Netanjahuom: Posvećenost Izraelu "gvozdena"

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu trenutno vode telefonske razgovore usred iranskog napada na Izrael, navodi "Foks njuz".

Ranije je Bajden, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbednost, poručio da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela "gvozdena".

"Upravo sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost zbog iranskih napada na Izrael. Naša posvećenost bezbednosti Izeaela je gvozdena", napisao je Bajden na društvenoj mreži Iks.

Ministar odbrane Joav Galan razgovarao je takođe sa svojim američkim kolegom, američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, saopštila je Galantova kancelarija.

Gallant je "obavestio ministra odbrane o odbrambenim akcijama Izraela protiv iranskog napada"i zahvalio mu, što je stao na stranu Izraela i "naglasio da odbrambeni establišment održava maksimalnu spremnost protiv daljih pokušaja napada".

IDF: Presrećemo pretnje gde god je potrebno

Iranski Korpus čuvara Islamske revolucije (IRGC) saopštio je da je napad bio usmeren na "konkretne ciljeve".

Izraelski vojni izvori rekli su da je lansirano više od 100 dronova, a da su SAD  neke oborile, izvestio je "Si-Bi-Es".

"RIA Novosti", pozivajući se na portparola izraelske vojske piše da je Iran je ispalio više od 200 projektila i dronova na Izrael.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da "presreću pretnje gde god je to potrebno". Izraelski premijer sazvao je sastanak ratne vlade.

"U ovom trenutku, brojni avioni su u vazduhu, spremni da se suprotstave svakoj pretnji. Možete čuti eksplozije od presretanja ili ostatke koje padaju", poručili su iz IDF-a.

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu priuštiti još jedan rat

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osuđuje napad Irana na Izrael i poziva na hitan prekid sukoba.

"Ni region ni ceo svet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat", dodao je.

Rakete iznad džamije Al-Aksa

Pogođena baza u pustinji Negev

Izveštava se da je baza u pustinji Negev uspešno pogođena sa 7 projektila. Objavljeni su snimci jakog požara nakon napada.

Iransko granatiranje nanelo je manju štetu ovoj izraelskoj vojnoj bazi, saopštila je izraelska vojska.

"Ej-Bi-Si": Ispaljeno ukupno 150 projektila

Iran je na Izrael ispalio ukupno oko 150 projektila, 70 pri prvom lansiranju i 80 pri drugom javlja "Ej-Bi-Si njuz". Drugi mediji, međutim, navode da je bilo više serija lansiranja projektila.

Iranska raketa presretnuta u napadu na istorijski centar Jerusalima

Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavio je snimak, koji, kako tvrdi, pokazuje da je iranska balistička raketa presretnuta prilikom pokušaja napada na istorijski centar Jerusalima.

Iran: Štitićemo suverenitet i teritorijalni integritet

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da namerava da zaštiti svoj suverenitet, teritorijalni integritet i interese, poštujući principe Povelje UN.

Snimak iranskog napada na Izrael

Iran: Uspešno smo uništili ciljeve

Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je "uspešno uništila" ciljeve na teritorijama koje je okupirao Izrael.

Na snimku se, kako pišu iranski mediji, vidi napad na jug Izraela.

Iran, ako bude potrebno, neće oklevati da preduzme dodatne odbrambene mere za zaštitu od vojnih akcija i nezakonite upotrebe sile, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova

Snimak rakete oborene u Jordanu

Korpus Islamske garde: Amerika odgovorna za zlo cionističkog režima

"Iran je napao važna izraelska vojna postrojenja posle više od 10 dana ćutanja i nepoštovanja međunarodnih organizacija, posebno Saveta bezbednosti UN, koji nije osudio agresiju i zločin cionističkog režima u napadu na konzularni deo iranske ambasade u Damask", poručio je Korpus garde Islamske revolucije.

Amerika je, kažu, odgovorna za "zle akcije cionističkog režima, i ako se ovaj režim ubijanja dece u regionu ne obuzda mora prihvatiti njegove posledice".

Eksplozije u nekoliko gradova, stanovništvo u panici

U nekoliko gradova u Izraelu čule su se eksplozije, stanovnici u panici trče u skloništa za bombe.

Iran ispalio novu seriju dronova i balističkih raketa, zapretio SAD

Iran je lansirao novu seriju bespilotnih letelica i balističkih raketa prema Izraelu, javio je kanal "Al Hadat".

Teheran će dati "simetričan odgovor" na sve akcije Vašingtona protiv Teherana koje potiču iz bilo koje zemlje na svetu, obećao je Korpus garde Islamske revolucije.

Tramp: Ovo se nikad ne bi desilo da sam ja predsednik

"Izrael je napadnut. Ovo nikada nije smelo da se desi. Ovo se nikad ne bi dogodilo da sam ja predsednik!", poručio je bivši američki predsednik Donald Tramp na društvenoj mreži "Istina".

Pentagon: Nastavljamo da obaramo dronove

Snage SAD na Bliskom istoku nastavljaju da obaraju iranske bespilotne letelice usmerene na Izrael, saopštio je Pentagon za "RIA Novosti".

IDF presreo više meta iznad Jerusalima

Izraelska vazdušna odbrana presrela je više meta iznad Jerusalima, prenosi "I-24 njuz".

"RIA Novosti": Sirijski PVO odbio napad blizu aerodroma u Damasku

Sirijski sistemi protivvazdušne odbrane odbili su raketni napad u blizini aerodroma Damask, pišu "RIA Novosti".

Eksplozije iznad Damaska i Jerusalima

Na nebu iznad Damaska i Jerusalima čuju se eksplozije, javlja dopisnik "RIA Novosti".

"Čujemo eksplozije u Jerusalimu poslednjih 10 minuta", javlja i reporter "En-Bi-Si njuza"

Izrael planira da traži hitan sastanak SB UN

Izrael planira da zatraži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN posle iranskog napada, rekao je za "RIA Novosti" stalni predstavnik Izraela pri toj organizaciji.

Mapa oblasti u Izraelu u kojima se čuju sirene za vazdušnu opasnost

Dronove lansirali i Huti

Pokret Ansar Alah (Huti) koji vlada u severnom Jemenu lansirao je bespilotne letelice prema Izraelu, prenosi Rojters pozivajući se na britansku kompaniju "Ambrei", koja se bavi pitanjima pomorske bezbednosti.

Teškom artiljerijom na Liban

Izraelska teška artiljerija gađa niz pograničnih naselja u Libanu, rekao je za "RIA Novosti" libanski izvor.

"Počinje kažnjavanje zločinaca"

Na naslovnoj strani iranskih novina objavljen je naslov: "Počinje kažnjavanje zločinaca".

Presretnuto više od sto dronova?

Si-En-En prenosi da su američki sistemi protivvazdušne odbrane uspeli da presretnu iranske bespilotne letelice, njihov broj i lokacija presretanja nisu poznati.

"Tajms ov Izrael" javlja, pozivajući se na zvaničnike iz odbrane, da su više od 100 iranskih dronova presreli su SAD, Velika Britanija i Izrael.

Izrael upozorio stanovništvo kod nuklearnog reaktora da ostanu blizu skloništa

Izraelski izvori rekli su za "Njujork tajms" da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u pravcu Izraela, a dodali su  i da su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.

Izraelska vojska preporučila je stanovnicima Dimone, gde se nalazi nuklearni reaktor, da ostanu blizu skloništa za bombe.

Američki analitičar: Iran planira sinhronizovani napad

Jedna od interesantnih taktika tokom prvog iranskog napada može biti sinhronizovani napad što znači da bespilotne letelice, krstareće rakete i balističke rakete stižu do ciljeva u isto vreme, prognozira američki vojni analitičar Majk Mihajlović.

"Prvi su lansirani dronovi, nekoliko sati kasnije usledile su krstareće rakete, tačno tempirane da pogode ciljeve u isto vreme kada su dronovi stigli, a posle toga su poslednje lansirane salve balističkih projektila, da bi napale mete sa skoro vertikalnih putanja. Veliki broj udara na više nivoa može lako preopteretiti izraelsku odbranu.  Mnogi dronovi će biti izgubljeni, ali će 20 odsto njih proći. Proći će 50 odsto krstarećih raketa i 75-80 odsto balističkih raketa", naveo je.

U svakom slučaju, biće veoma teško za zajedničku odbranu Izraela i SAD koju podržavaju Jordanci i nekoliko britanskih aviona, zaključio je Mihajlović, dodajući da su u "ovoj zbrci mogući incidenti prijateljske vatre".

Misija Irana pri UN: SAD da se ne mešaju, sve je u skladu Poveljom UN

Misija Irana u UN poručila je da je ovo sukob između Teherana i Tel Aviva, a da SAD treba da se drže podalje.

Predstavnik Irana u ovoj organizaciji zapretio je da će "ako cionisti naprave još jednu grešku, odgovor Irana biti oštriji".

Napad Teherana na Izrael je odgovor na agresiju na iranske diplomatske objekte u Damasku i zasnovan je na članu 51 Povelje UN, navodi se u komentaru iranske stalne misije pri UN.

"Vojne akcije Irana, sprovedene na osnovu člana 51. Povelje UN, koje se odnose na legitimnu odbranu, bile su odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske objekte u Damasku. Stvar se može smatrati završenom", rečeno je.

Ali Hamnej: Zli izraleski režim će biti kažnjen; Narod u Teheranu podržava napad

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Teherana sa zastavama u znak podrške udarima na Izrael. Ajtolah Ali Hamnej prethodno je rekao da će "zli izraelski režim biti kažnjen".

Lansirane i hipersonične rakete?

Hipersonične rakete lansirane su neposredno nakon prvog napada iz Irana, piše "Sputnjik" pozivajući se na lokalne medije.

Bajden s timom za nacionalnu bezbednost, ništa od obraćanja

Bajden se sastao sa timom za nacionalnu bezbednost, javlja Si-En-En, koji je prethodno demantovao da Bajden planira da se obrati javnosti.

13. apr 2024 • 23:56

Dronovi stigli do Izraela

Iranski dronovi stigli su do Izraela - Gvozdena kupola pokušava da ih odbije.

Izraelska vojska je potpuno spremna, u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije, rekao je portparol IDF Hagari.

Dron pogodio metu u Tel Avivu?

Na internetu je objavljen snimak koji pokazuje navodni udar drona na metu u Tel Avivu.

Palestinci se okupljaju u džamiji Al-Aksa

Palestinci se okupljaju u džamiji Al-Aksa u znak podrške iranskoj operaciji.

Desetine raketa ispaljeno iz južnog Libana

Na desetine raketa ispaljeno iz južnog Libana ka Izraelu, javlja "Tolo njuz". 

Hezbolah je, piše RT na ruskom jeziku, saopštio da je lansirao desetine projektila na izraelsku protivvazdušnu odbranu na Golanskoj visoravni.

IDF je ranije saopštio da je napao položaje Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napad eksplozivnim dronovima na severni Izrael ranije danas, u kojem je ozbiljno ranjen jedan bezbednosni oficir.

Poleteli britanski lovci

Britanski lovci poleteli su s Kipra, prenosi "El Arabija" kako bi presretali dronove koje je Iran poslao na Izrael.

Premešteno je i nekoliko dodatnih lovaca i aviona za punjenje gorivom u region Bliskog istoka, javlja "Rojters".

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će njihovi borbeni avioni na Bliskom istoku oboriti dronove i rakete koje je lansirao Iran.

Rusija obustavila letove za Izrael, Irak i Jordan

Letovi ruskih avio-kompanija za Izrael i Irak su obustavljeni, navodi se na Telegram kanal Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Rusije, javljaju "RIA Novosti".

Meta i Netanjahuova rezidencija?

Iran je vojnu operaciju protiv Izraela nazvao "Istinsko obećanje".

Mete uključuju aerodrome, komandna mesta, vojne baze i Netanjahuovu rezidenciju, piše "El Majdin".

Na severu Izraela je proglašena uzbuna za vazdušni napad, saopštio je IDF.

Izrael evakuisao nekoliko vojnih baza

Izrael je evakuisao nekoliko vojnih baza, a avioni i protivvazdušna odbrana spremni su da presretnu dronove ispaljene u njegovom pravcu, piše "Njujork tajms", pozivajući se na izvore iz izraelskog ministarstva odbrane.

Lansiran i treći talas dronova

Kanal N12 prenosi da je lansiran i treći talas bespilotnih letelica. Oni navode i da je počelo presretanje iznad sirijskog neba.

"Ej-Bi-Si": Lansirano 400 do 500 bespilotnih letelica, stižu sat ranije

Iranski napad na Izrael uključuje 400 do 500 bespilotnih letelica, lansiranih prvenstveno sa iranske teritorije, prenosi "Ej-Bi-Si njuz" pozivajući se na izvore.

Medij prenosi i da je Iran gađao samo vojne lokacije -- civilne lokacije nisu ciljevi napada.

Izraelske odbrambene snage su takođe promenile svoju procenu vremena dolaska dronova: prve bespilotne letelice će se približiti Izraelu sat ranije nego što se očekivalo, u 1 ujutru po lokalnom vremenu, u 18 časova po istočnom vremenu.

Bajden stigao u Belu kuću, podignuti američki borbeni avioni

Američki predsednik Džozef Bajden je stigao u Belu kuću i planira da se obrati naciji.

Američki borbeni avioni, javljaju mediji, podignuti su na nebo Iraka i Jordana kako bi presreli borbene dronove koje je Iran lansirao na Izrael.

Izrael napao položaje Hezbolaha u Libanu

IDF je saopštio da je napao položaje Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napad eksplozivnim dronovima na severni Izrael ranije danas, u kojem je ozbiljno ranjen jedan bezbednosni oficir.

Lokacije Hezbolaha pogođene su borbenim avionima i artiljerijskim granatiranjem u Kharaieb, Vardiieh i Khilat al-Daba, navodi IDF.

Libanske vlasti odlučile su da privremeno zatvore vazdušni prostor zemlje, javlja TV kanal "Al Džadid".

Iranski korpus: Napad je uspešan

Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (KSIR) saopštio je da je napad dronovima na teritorije koje je "okupirao" Izrael bio "uspešan", javljaju mediji.

Izrael presreće dronove iznad Sirije i Jordana

Kanal 12 prenosi, bez pozivanja na izvore, da je Izrael počeo da presreće iranske bespilotne letelice iznad Sirije i Jordana.

Mogućnost da to učini Izrael ima zahvaljujući vazdušnom kišobranu koji su postavile SAD u saradnji sa regionalnim saveznicima.

U međuvremenu, iranski ministar odbrane izdao je saopštenje u kojem upozorava susedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj vazdušni prostor Izraelu kako bi presrela dronove biti gađana.

Sirija je, javljaju lokalni mediji stavila svoju protivvazdušnu odbranu u stanje visoke pripravnosti u blizini Damaska i blizu vojnih baza usred iranskog napada na Izrael.

Kako trenutno izgleda vazdušni prostor na Bliskom istoku

Novinar "Aksiosa": Lansirano stotine dronova

Novinar "Aksiosa", Barak Ravid tvrdi da je Iran lansirao stotine dronova.

"Visoki izraelski zvaničnik mi je rekao da iranski napad uključuje stotine dronova", naveo je on na Iksu.

Jordan uvodi vanredno stanje

Jordan uvodi vanredno stanje u svim provincijama kraljevine zbog iranskog napada na Izrael, javlja jordanski TV kanal "Al Mamlaka", pozivajući se na izvore.

"Vanredno stanje se uvodi u svim provincijama Jordana", rekao je izvor. Ranije su jordanske vlasti odlučile da privremeno zatvore vazdušni prostor kraljevine od 23.00 u subotu po lokalnom vremenu.

Dronovi prelaze irački vazdušni prostor

Iranske bespilotne letelice počele su da prelaze irački vazdušni prostor, a raketni napad počeće u bliskoj budućnosti, prenosi agencija Fars, pozivajući se na izvore u toj islamskoj republici.

"Iranske bespilotne letelice počele su da prelaze irački vazdušni prostor i približavaju se Siriji i Jordanu. Raketni napad će početi uskoro", navodi se u saopštenju iračkog ministarstva saobraćaja državnoj novinskoj agenciji te zemlje.

Salivan: Gvozdena posvećenost SAD bezbednosti Izraela

Savetnik SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan istakao je, tokom razgovora sa izraelskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Cačijem Hanegbijem, "gvozdenu posvećenost" Vašingtona bezbednosti Izraela.

Kako prenosi "Tajms of Izrael", Salivan je ranije danas razgovarao sa Hanegbijem u vezi sa očekivanim iranskim napadom.

"Tokom razgovora, ponovio sam gvozdnu posvećenost SAD bezbednosti Izraela", naveo je Salivan na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Dronovi prelaze vazdušni prostor Jordana, Jordan spreman da ih presretne

Dronovi lansirani iz Irana ka Izraelu prelaze jordanski vazdušni prostor, prenosi "El Arabija".

Jordanska protivvazdušna odbrana spremna je da presretne sve iranske bespilotne letelice ili avione koji naruše njen vazdušni prostor, rekla su Rojtersu dva regionalna bezbednosna izvora.

Očekuje se da će prvi talas iranskih dronova doći do Izraela za nešto više od dva sata, dok se preostali "šahed" dronovi trenutno nalaze iznad iračkog vazdušnog prostora.

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji. Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbednosna izvora.

Bela kuća objavila da podržava Izrael

Iran je pokrenuo vazdušni napad na Izrael, saopštila je Bela kuća, dodajući da SAD podržavaju Izrael u svetlu iranskih pretnji.

Američki predsednik Džozef Bajden se redovno informiše o događajima na Bliskom istoku, a njegova administracija je u kontaktu sa izraelskim kolegama, saopštili su.

Iranska televizija: Napad je odgovor na zločin cionističkog režima

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima, a to je napad na konzularni odsek iranske ambasade u Damasku, Ratno vazduhoplovstvo Iranske revolucionarne garde gađaće određene ciljeve na teritoriji cionističkog režima desetinama dronova i projektila", saopštila je iranska državna televizija.

Dronovi stižu između 2:30 i 5:00 časova

Očekuje se da dronovi lansirani iz Irana stignu do Izraela između 02:30 i 05:00 14. aprila, prenosi "Kan".

Lansirane i balističke rakete

Iran je lansirao prvi talas balističkih projektila na ciljeve u Izraelu, prenose Tasnim i kanal "El Arabija".

Balističke rakete ispaljene su na ciljeve "duboko na okupiranim teritorijama", javlja agencija IRNA.

Takvim raketama potrebno je desetak minuta da stignu do teritorije Izraela, za razliku od prethodno ispaljenih dronova kojima je potrebno i po nekoliko sati, prenosi Si-En-En.

U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin, preneo je Tanjug.

Sajber hakerska grupa nazvana "Sajber osvetnici" je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima "okupiranih teritorija".

Grupa je saopštila i da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

Lansiran drugi talas dronova

Državni mediji u Iranu izveštavaju da je Islamska Republika lansirala drugi talas bespilotnih letelica na Izrael.

Izraelski vojni vrh sazvao hitan sastanak

Izraelski ministar odbrane Joav Galant trenutno sprovodi procenu operativne situacije sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske, general-majorom Hercijem Halevijem i visokim članovima odbrambenog establišmenta, uoči večerašnjeg sastanka ratnog kabineta, prenosi "Tajms of Izrael".

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac odložio je sutrašnju posetu Mađarskoj i Austriji zbog bezbednosne situacije, koja uključuje nekoliko sastanaka sa predsednikom Mađarske, kancelarkom Austrije i ministrima spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

Irak zatvorio vazdušni prostor

Irak je zatvorio svoj vazdušni prostor zbog očekivanog iranskog napada na Izrael. Sve usluge vazdušnog saobraćaja su suspendovane, objavio je ministar saobraćaja Iraka.

Pentagon: Nemamo šta da kažemo

Sjedinjene Države su svesne izveštaja da je Iran lansirao bespilotne letelice ka Izraelu, ali nemaju šta da podele u ovom trenutku, rekao je portparol Pentagona za "RIA Novosti".

"Svesni smo izveštaja, ali u ovom trenutku nemam šta da podelim", rekao je zvaničnik.

Podrška Iranu iz Turske

Turska levičarska partija Vatan (Domovina) saopštila je da staje na stranu Irana u borbi protiv američkog imperijalizma i izraelskog cionizma.

Netanjahu se obratio: Spremni smo

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pre nekoliko minuta na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

"Prethodnih nekoliko nedelja Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivvazdušna odbrana je raspoređenja. Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu", poručio je Netanjahu.