ISPRAVKA U Ukrajini nije poginulo 1.200 Poljaka

U mestu Olštin lokalne vlasti su planirale novo groblje od 1.700 parcela, nije u pitanju vojno groblje, nego groblje za urne, po uzoru na američka, s minimalističkim stilom

Mnogi mediji, među kojima i naš portal, preneli su da je na ratištima u Ukrajini poginulo 1.200 poljskih vojnika i oficira, što nije tačno jer ta informacija dolazi iz neproverenih izvora. Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Inicijalnu vest, od koje je sve krenulo, objavio je poljski list "Nezavisni politički dnevnik" (Niezależny Džiennik Polityczny) koji nije naveo izvor. U našem članku navedeno je "u Ukrajini je poginulo 1.200 Poljaka", a te tvrdnje nisu argumentovao validnim činjenicama.

Takođe je navedeno da su sahrane u Olštinu, mestu na severoistoku Poljske, u blizini poljsko-ruske granice, svakodnevne i da stanovnici svedoče sahranama, što je takođe netačno.

Pomenuti poljski list pisao je da će zbog velikog broja poginulih poljski vojnici biti sahranjeni onako kako se sahranjuju Amerikanci. U tekstu se objašnjava da su vlasti odlučile da groblje poginulih u Ukrajini bude napravljeno na američki način, jer treba pokopati veliki broj vojnika. Sve navedeno je netačno, o čemu će biti reči i objašnjenja u daljem tekstu.

Šta su činjenice?

Ukrajinski fact-checking portal StopFake analizirao je tvrdnje o 1.200 poginulih iz oružanih snaga Poljske u Ukrajini. U analizi objavljenoj 7. decembra 2022. ovaj portal zaključuje da je ova brojka izmišljena.

Navod o 1.200 poginulih pripadnika vojske Poljske u Ukrajini originalno je objavljen u kolumni na portalu "Niezależny Džiennik Polityczny", odakle je i naš portal preuzeo informacije. U pomenutom članku istaknuto je da je taj podatak dobijen iz "otvorenih i javno dostupnih izvora", ali bez objašnjenja na koje se to dostupne izvore misli.

StopFake u analizi ističe da novinar koji je objavio kolumnu na portalu "Niezależny Džiennik Polityczny", s navodima o 1.200 poginulih vojnika Poljske u Ukrajini, zapravo ne postoji pod tim imenom. Navodi o tome da se u mestu Olštin održavaju svakodnevne sahrane, takođe nisu tačni.

Tačno je da su lokalne vlasti planirale novo groblje i da je planirano 1.700 parcela. U pitanju ipak nije vojno groblje, nego groblje za urne. Portal je u članku objavljenom 11. novembra 2022. godine naveo da su gradske vlasti odlučile da groblje bude urađeno po uzoru na američka, s minimalističkim stilom.

Tvrdnju da se svakodnevno odvijaju sahrane u Olštinu, mestu gde je stacionirana 16. mehanizovana pešadijska divizija Poljske, čime se implicira da su sahrane za vojnike, objavljenu na našem portalu, ocenjena je kao lažna vest.

U našem članku reagovali smo prema smernicama analize Raskrinkavanje.ba, i promenili naslov i netačne navode.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.