Netanjahu odbija pozive stranih lidera, traži od vojske da predloži iranske mete

IDF odlaže ofanzivu na Rafu zbog iranskog udara

Izrael odlučan da odgovori na napad Irana, ali tek treba da odluči o vremenu i obimu.

Teheran upozorava da ne želi tenzije, ali da će izvesti snažniji napad ukoliko Tel Aviv ili Vašington uzvrate na njihov udar.

UN, Rusija i Kina upozoravaju na opasnost od eskalacije krize na Bliskom istoku, a SAD da učestvuju u diplomatskim naporima da se spreče dalji sukobi.

Održana hitna sednica SB UN – predstavnik SAD zatražio da svih 15 članica jednoglasno osude iranski napad.

IDF odlaže ofanzivu na Rafu zbog krize sa Teheranom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na uzdržanost – strahujući od eskalacije nakon iranskih napada na Izrael.

"Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte više rata", rekao je Antonio Gutereš Savetu bezbednosti. "Bliski istok je na ivici. Narod u regionu suočava se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punog obima. Sada je vreme za smirivanje i deeskalaciju".

Iranski izaslanik UN-a Amir Saeid Iravani odgovorio je rekavši da Islamska republika koristi svoje "inherentno pravo na samoodbranu" i "nema izbora" osim da deluje.

On je insistirao da njegova zemlja "ne traži eskalaciju ili rat", već da će odgovoriti na svaku "pretnju ili agresiju".

Američki predsednik Džozef Bajden u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao je da SAD neće učestvovati ni u kakvim ofanzivnim akcijama protiv Irana.

Ni ostali zapadni lideri ne daju podršku Izraelu za dalju eskalaciju nasilja na Bliskom istoku.

Sve najnovije vesti o sukobu između Irana i Izraela mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

 

15. apr 2024 • 21:15

Netanjahu "isključio" telefon

Bela kuća protiv rata u regionu

Sjedinjene Države ne žele veći sukob na Bliskom istoku i ne žele da se suprotstave Iranu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Ne tražimo veći rat u regionu i ne tražimo sukob sa Iranom", kazao je Kirbi u razgovoru sa novinarima televizijskog kanala Ej-Bi-Si.

Odgovarajući na pitanje da li je američki predsednik Džozef Bajden uspeo da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne odgovara na iranske udare, Kirbi je rekao da "izraelske vlasti same treba da odluče o odgovoru na napad".

Palestinski Crveni polumesec: Izraelski doseljenici ubili dvojicu Palestinaca

Izraelski doseljenici ubili su dvojicu Palestinaca u sukobu u blizini sela Akraba na severu Zapadne obale, saopštila je organizacija Palestinski Crveni polumesec.

Neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik izjavio je za Vojni radio da su dvojicu Palestinaca "verovatno ubili jevrejski doseljenici", što potvrđuje i izveštaje palestinskih medija, prenosi "Tajms of Izrael".

Smrtonosno nasilje koje sprovode jevrejski naseljenici ponovo je poraslo poslednjih dana nakon što su, prema tvrdnjama izraelskih odbrambenih snaga, "palestinski teroristi" prošlog vikenda ubili četrnaestogodišnjeg izraelskog tinejdžera Binjamina Ahimaira.

Američke letelice spremne da odbiju nove iranske napade

SAD su i dalje spremne da odbiju napade iranskih bespilotnih letelica nad Izraelom, prenosi "En-Bi-Si njuz" , pozivajući se na neimenovane izvore.

"Naše snage ostaju spremne da pruže dodatnu odbrambenu podršku i zaštitu američkim snagama koje deluju u regionu", rekao je neimenovani vojni zvaničnik.

Uprkos relativnom oprezu koji zagovaraju zvaničnici SAD, američke snage u regionu nastaviće da obaraju iranske bespilotne letelice usmerene ka Izraelu, rekao je on.

Iranski mediji objavili snimke lansiranja dronova koji su učestvovali u napadu na Izrael

Erdogan pozvao islamski svet da pojača svoje napore po pitanju Gaze

Islamski svet mora da pojača zajedničke napore i zaustavi krvoproliće u Pojasu Gaze, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom telefonskog razgovora sa katarskim emirom šeikom Tamimom ibn Hamedom el Tanijem.

"Tokom telefonskog razgovora lideri su pričali o odnosima Turske i Katara, globalnim i regionalnim pitanjima, izraelskim napadima na Gazu i humanitarnoj situaciji. Predsednik Erdogan je rekao da islamski svet mora intenzivirati zajedničke napore da zaustavi ove brutalne napade Izraela i osigura kažnjavanje Izraela za zločine protiv čovečnosti", saopštila je kancelarija turskog lidera.

Bajden pozvao na prekid vatre u Pojasu Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na prekid vatre u Pojasu Gaze, što bi, kako je rekao, sprečilo eskalaciju vojnog sukoba. 

O tome pročitajte više u odvojenoj vesti.

Američko ministarstvo spoljnih poslova osudilo pogibiju maloletnog Izraelca

Stejt department je danas oštro osudio pogibiju Izraelca Binjamina Ahimaira starog 14 godina izražavajući saučešće njegovoj porodici i prijateljima, kao i izraelsko nasilje nad Palestincima koje je nastalo kao rezultat smrti Ahimaira.

"Zabrinuti smo zbog nasilja nad palestinskim civilima i njihovom imovinom koje je usledilo na Zapadnoj obali nakon Ahimairovog nestanka. Rezultat nasilja nad palestinskim civilima nakon nestanka četrnaestogodišnjeg Izraelca su desetine povređenih, materijalna šteta i ubistva dvojice Palestinaca, Džihada Abu Alije starog 25 i Omara Ahmada Abdulganija Hameda starog 17 godina. Najoštrije osuđujemo ova ubistva, naše misli su sa njihovim najmilijima", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Sunak: G7 radi na paketu mera usmerenih protiv Irana

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

"Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo i da na koordinisan način sprečimo i osudimo ono što Iran radi", rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, prenosi je Rojters.

Sunak je dodao i da bi koordinacija bilo kakvih mera, koje bi mogle uključivati sankcije, među saveznicima osigurale maksimalan uticaj na Iran i one koji bi mogli biti sankcionisani.

I Francuska pozvala na razgovor ambasadora Irana da bi osudila napad na Izrael

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi osudillo napad Irana na Izrael.
Francuska je najoštrije osudila napad, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kojem se dodaje da Francuska radi sa svojim partnerima na deeskalaciji situacije i poziva sve na uzdržanost, preneo je Rojters.

I belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je pozvalo na razgovor iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

"Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib.

Prethodno je i Nemačka pozvala na razgovor iranskog ambasadora posle napada Teherana raketama i dronovima na Izrael tokom vikenda, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

Netanjahu naredio izraelskoj vojsci da predloži mete u Iranu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je vojsci da predloži mete u Iranu, kako bi bili izvedeni napadi kojim bi Izrael "poslao signal", ali uz izbegavanje žrtava, piše "Vašington post".

"Izraelski ratni kabinet je u danas razgovarao o tome kako da odgovori na do sada neviđeni iranski vazdušni napad. Netanjahu je zatražio od vojske da predstavi potencijalne ciljeve. Izrael traži opcije koje će 'poslati signal' bez izazivanja žrtava. Takve opcije uključuju mogući napad na objekat u Teheranu ili sajber napad', navodi američki list.

"Vašington post" prenosi i da Izrael razmatra takav odgovor na iranski napad kako ne bi razbesneo međunarodne saveznike i kako ne bi izgubio priliku da izgradi savez protiv Teherana.

Belgija pozvala iranskog ambasadora da osudi napad na Izrael

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

"Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib, prenosi Rojters.

Patrušev razgovarao sa šefom izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost

Sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev je u razgovoru sa predsednikom izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Cačijem Hanegbijem izjavio da je potrebno pokazati uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija sukoba na Bliskom istoku, saopštio je ruski Savet bezbednosti.

"Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa predsednikom Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Cačijem Hanegbijem. U kontekstu zaoštravanja situacije na Bliskom istoku, Patrušev je ukazao na potrebu da sve strane pokažu uzdržanost kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba", navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da se Rusija zalaže za rešavanje nesuglasica isključivo "diplomatskim sredstvima".

Izraelska vojska odložila najavljenu ofanzivu na grad Rafa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je, nakon iranskog napada na Izrael proteklog vikenda, odložila kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze koja je bila najavljivana za danas, preneo je Si-En-En.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prethodno u više navrata tvrdio da je odobrio plan za invaziju na Rafu, a nedavno je rekao da je određen i tačan datum za početak udara.

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica oficira Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih komandanata. Izrael je negirao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. aprila.

"Volstrit džornal": Izrael bi mogao da uzvrati Iranu već danas

Izrael bi mogao da odgovori na napade Irana već danas, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Međutim, oni izražavaju nadu da će prevladati "ohlađene glave", da će situacija deeskalirati i neće doći na napada. 

Zvaničnici smatraju da Izrael ne mora da uzvrati napadom velikih razmera s obzirom na to da iranski udari nisu izazvali veliku štetu.

Opširnije pročitajte ovde.

Bela kuća: SAD ne žele sukob sa Iranom

Sjedinjene Države ne žele veći sukob na Bliskom istoku i ne žele da se suprotstave Iranu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Ne tražimo veći rat u regionu i ne tražimo sukob sa Iranom", kazao je Kirbi u razgovoru sa novinarima televizijskog kanala "Ej-Bi-Si".

Odgovarajući na pitanje da li je američki predsednik Džozef Bajden uspeo da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne odgovara na iranske udare, Kirbi je rekao da "izraelske vlasti same treba da odluče o odgovoru na napad".

London odbacio tvrdnju Irana da je Teheran Zapadu najavio napad na Izrael

Velika Britanija je odbacila tvrdnju Irana da je Teheran pre napada na Izrael obavestio Zapad o predstojećem napadu iz vazduha na izraelsku teritoriju, rekao je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao je u nedelju da je Iran 72 sata unapred obavestio susedne zemlje i izraelskog saveznika SAD da će napasti Izrael.

"Odbacio bih tu tvrdnju. Najoštrije osuđujemo direktan napad na Izrael", izjavio je Sunakov portparol.

Borelj: Bliski istok na ivici provalije

Visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je danas da Bliski istok stoji "na ivici provalije" i pozvao na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

"Mi smo na ivici provalije i moramo da se udaljimo od nje. Moramo da nagazimo kočnice i krenemo unazad", rekao je on za španske medije.

Borelj je naglasio da je očekivao odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju.

On je ocenio da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih delovanja u Pojasu Gaze.

I Finska za deeskalaciju napetosti na Bliskom istoku

Finska oštro osuđuje iranski napad na Izrael i naglašava kritičnu važnost deeskalacije trenutne napete situacije na Bliskom istoku, saopšteno je danas iz kabineta finskog predsednika Aleksandera Stuba.

"Finska oštro osuđuje iranski udar i naglašava ključnu važnost deeskalacije u trenutnoj napetoj situaciji na Bliskom istoku. Finska i EU ulažu napore da utiču na sve strane da se uzdrže od akcija koje dodatno narušavaju regionalnu bezbednost. Finska će ostati u aktivnom kontaktu sa zemljama u regionu", rekao je Stub, a prenosi finski javni servis Jle.

Stub je ocenio da su pre iranskog udara na Izrael tokom vikenda, članovi finskog rukovodstva pokušali da smire rastuće tenzije.

"Finska će nastaviti da radi na tome da ne dođe do daljih napada. Izgleda da se situacija smirila“, rekao je on

Makron: Umesto napadom, odgovoriti izolacijom Irana

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Izrael da na iranski napad odgovori na "kontrolisan način" kako bi izbegao esklaciju nasilja.

"Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje, drugim rečima, eskalaciju, i pokušaćemo da ubedimo Izrael da ne treba da odgovorimo eskalacijom, već izolacijom Irana", rekao je Makron u ponedeljak u intervjuu za "BFM TV".

Na to što je Iran odlučio da bez presedana udari na Izrael, kaže da mora da se bude uz Tel Aviv kako bi ga zaštitili koliko god je to moguće, ali i da imaju obavezu da pozovu na ograničenje nasilja kako bi se izbegla dalja eskalacija.

"Francuska želi da ubedi zemlje u regionu da Iran predstavlja opasnost, i imaće za cilj da poveća sankcije i pojača pritisak na svoje nuklearne aktivnosti", rekao je Makron.

Šolc protiv dalje eskalacije nasilja

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da su svi saglasni da je način na koji je Izrael uspeo da odbije iranski napad zaista impresivan”.

"To je uspeh koji se ne sme zanemariti i zato je naš savet da doprinesemo deeskalaciji", dodao je Šolc.

Šef britanske diplomatije Izraelu: Mislite svojom glavom i srcem, ne odgovarajte na napad

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron pozvao je Izrael da "razmišlja i glavom i srcem", i da ne uzvraćanja na iranski raketni napad.

Ministar spoljnih poslova dodao je da nacija treba da bude "pametna i čvrsta" i da razmisli o posledicama eskalacije nasilja u regionu.

"Potpuno razumem one u Izraelu koji žele da vide više akcije, ali mislim da je ovo vreme da razmišljamo glavom i srcem i da budemo pametni i čvrsti. I mislim da je pametno da se konstatuje da je napad Irana bio neuspeh i da zadržimo fokus na tome. Na zloćudnom uticaju Irana i da se zapravo okrenemo sagledavanju onoga što se dešava u Gazi", upozorio je britanski šef diplomatije za "Skaj njuz".

Kremlj: Moskva zabrinuta zbog tenzija na Bliskom istoku, poziva na diplomatsko rešenje

Moskva je izuzetno zabrinuta zbog podizanja napetosti između Irana i Izraela i zalaže se za rešavanje nesuglasica političkim i diplomatskim putem, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pozivamo na uzdržanost. Eskalacija nikome nije u interesu", naglasio je portparol Kremlja.

Raisi: Moćna operacija Irana odgovor na agresivne akcije Izraela

Iranski predsednik Ibrahim Raisi pohvalio je diplomatski i vojni sektor u zemlji za interakciju i koordinaciju u sprovođenju nedavne uzvratne operacije protiv, kako je naveo, "vojnih ciljeva izraelskog režima na okupiranim teritorijama".

"Moćna, istorijska i pobednička operacija iranskih oružanih snaga je odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv konzularnog odeljenja iranske ambasade u Siriji. Islamska Republika Iran je na vrhuncu svoje moći, a ovim ponosnim činom, pored ispunjenja obećanja o kažnjavanju neprijatelja i agresora, dirnuta su srca naroda sveta, islamskog naroda i potlačenog naroda Palestine", rekao je Raisi na sednici vlade, prenosi agencija Tasnim.

Izrael na odbranu potrošio 1,33 milijarde dolara

Brigadni general Izraela Rim Aminoh otkrio je da je za neutralisanje iranskog vazdušnog napada navodno potrošeno više od 1,33 milijarde dolara.

Procena se odnosi na troškove Tel Aviva i obuhvata mlazno gorivo, PVO projektile i druge materijale utrošene na obaranje iranskih dronova i raketa.

On je naglasio da troškovi ne uključuju resurse koje su Vašington i drugi saveznici tom prilikom potrošili.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Kameron: Britanija će razmotriti dodatne sankcije Iranu

Britanija će razmotriti dodatne sankcije Iranu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Dejvid Kameron.

"Već imamo 400 sankcija protiv Irana. Krajem prošle godine smo uveli nove, koje su se pokazale veoma efikasnim", rekao je on za Bi-Bi-Si.

"Mi smo sankcionisali Iransku revolucionarnu gardu (IRCG) u celosti i nastavićemo da razmatramo koje dalje korake možemo da preduzmemo", dodao je.

Izveštaj: Zaseda izraelski ratni kabinet

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je svoj ratni kabinet danas u 14 časova, piše novinska agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade.

Ratni kabinet – koji čine Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant, ministar Beni Ganc i nekoliko posmatrača, sastao se poslednji put u nedelju uveče.

Međutim, očigledno je da nije dogovoren nikakav odgovor na napad Irana.

Makron: Francuska će sve učiniti da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije. Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje sukoba", rekao je Makron za BFM TV i pozvao Izrael da pokaže uzdržanost u bilo kakvom odgovoru.

Makron bi danas trebalo da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, prenosi izraelski portal Inet.

Izrael ponovo otvara škole

Širom Izraela danas bi ponovo trebalo da se otvore škole, koje su zatvorene nakon napada Irana dronovima i raketama u noći između subote i nedelje.

"Nakon procene situacije doneta je odluka da se otvore obrazovne aktivnosti širom Izraela. U oblastima na severu (na granici sa Libanom) i zajednicama u blizini Pojasa Gaze, obrazovne aktivnosti će se nastaviti uz ograničenja", navedeno je u saopštenju vojske, prenosi Tanjug.

Dodaje da će u većini mesta biti ukinuta i ograničenja za velika okupljanja, prenosi El Arabija.

Vojska SAD presrela 80 dronova i šest raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih raketa usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je u objavi na društvenoj mreži Iks ponovio podršku Izraelu u odbrani od "opasnih akcija Irana".

"Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti", saopštila je američka vojska.

Osamdeset bespilotnih letelica čini skoro polovinu od 170 dronova za koje Izraelske odbrambene snage tvrde da ih je Iran ispalio na tu zemlju.

Iranski mediji: Naše hipersonične rakete pogodile su svoje ciljeve

Sve hipersonične rakete koje su korišćene u udarima Irana na Izrael pogodile su svoje mete nakon što su izbegle sisteme protivvazdušne odbrane, prenosi iranska Press TV.

Nije precizirano koji su objekti u Izraelu napadnuti.

Istovremeno, Vol strit žurnal piše, pozivajući se na svoje izvore, da je Teheran ispalio oko 120 balističkih projektila i oko 30 krstarećih projektila, a da su skoro svi presretnuti.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je da je napad na Izrael bio ograničen i da Teheran nije napao civile, a takođe je zapretio da će napasti američke baze u regionu ako Vašington pomogne Izraelu.

Iranska stalna misija pri UN saopštila je da je napad bio pravo države na samoodbranu nakon izraelskih udara na iranski konzulat u Siriji, 1. aprila, kada su ubijena dva generala Iranske revolucionarne garde i pet oficira u njihovoj pratnji.

Francuski ministar policije: Pojačati sigurnost u sinagogama i jevrejskim školama

Zabrinutost zbog "trenutne međunarodne situacije", naterala je francuskog ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina da naredi lokalnim zvaničnicima da pojačaju sigurnost oko sinagoga i jevrejskih škola.

U objavi na mreži Iks, Darmanin je napisao:

"Kako se Pesah približava i s obzirom na trenutnu međunarodnu situaciju, rekao sam lokalnim zvaničnicima da značajno pojačaju sigurnost na mestima koja posećuju naši jevrejski sunarodnjaci, posebno u pogledu sinagoga i jevrejskih škola."

Kameron i Berbok u Izraelu

Britanski i nemački ministri spoljnih poslova posetiće Izrael nakon iranskih napada, javila je izraelska javna televizija "Kan".

Očekuje se da će nemačka ministarka Analena Berbok otputovati u Izrael u sredu, izvestio je "Kan". Za sada se ne zna kada će jevrejsku državu posetiti ministar spoljnih poslova Britanije Dejvid Kameron.

Kameron je inače kritikovao Benjamina Netanjahua - koga poznaje 20 godina - zbog blokiranja priliva humaniterne pomoći u Pojas Gaze.

Mislim da je bila greška što nije pustio više pomoći u Gazu, rekao je britanski ministar. "Mislim da je to bila greška", rekao je on.

Kameron je "Skaj njuzu" rekao i da je Iran uradio "nesmotrenu i opasnu stvar" i ocenio da je napad na izraelske teritorije bio "dvostruku poraz" Teherana jer niti su naneli štetu Izraelu, a sada su i "otkrili svetu svoj maligni uticaj u regionu".

Teheran: Iran otvorio aerodrome

Iran je otvorio aerodrome Imam Homeini i Mehrabad u glavnom gradu Teheranu, javlja državna novinska agencija Tasnim.

Vlasti su zatvorile aerodrome u nedelju pre nego što su izvele napad raketama i dronovima na Izrael.

SAD, Britanija i Nemačka na telefonu: Saglasni u osudi napada na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o napadu Irana na Izrael.

Troje zvaničnika su se saglasili oko "važnosti najoštrije osude ovih napada i sprečavanja dalje eskalacije u regionu", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je u razgovoru ponovo potvrdio "gvozdenu posvećenost sigurnosti Izraela", kao i da će SAD nastaviti da čine sve da "zaštite svoje ljude".

Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

Rusija u SB UN: Izrael da se ugleda na Iran i odustane od provokativnih vojnih akcija

Izrael bi trebalo da sledi primer Irana koji je na sinoćnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dao signal da ne želi dalje stvaranje tenzija sa izraelskom stranom, dok je pozicija zapadnih zemalja prava "parada licemerja", poručio je stalni stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Iranski napad je "odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti UN na napad Izraela na Damask", ukazao je ruski diplomata, istakavši da je napad na diplomatsku misiju je, prema međunarodnom pravu, događaj koji uzrokuje rat.

"Za vas je sve što se tiče zapadnih misija i zapadnih građana sveto i mora biti zaštićeno. Ali kada su u pitanju druge države i njihova prava, uključujući i pravo na samoodbranu, i njihovi građani, onda je 'to drugačije', kako vi volite da kažete. Danas se u Savetu bezbednosti odvija takva parada licemerja i dvostrukih standarda, koju nije nimalo prijatno gledati", rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Opširnije pročitajte ovde.

Nafta nije reagovala na iranski napad na Izrael

Cene nafte nisu reagovale na napad Irana na Izrael tokom vikenda.

Uprkos tome što se radi o najdramatičnijoj eskalaciji tenzija na Bliskom istoku od napada Hamasa 7. oktobra - sa direktno uključenim Iranom koji je veliki proizvođač nafte - stiče se utisak  da je tržište već uračunalo tenzije u cenu, piše "Blumberg".

Trgovci će sada pratiri razvoj situacije i da li će doći do prekida u snabdevanju, u slučaju da Iran blokira pomorski saobraćaj kroz ključni Ormuski moreuz.

Iran poručio Izraelu: Luđi smo nego što mislite

"Iranska poruka je bila jasna: luđi smo nego što mislite i spremni smo da izdržimo posledice rata ako bude potrebno", rekao je za "Fajnenšel tajms" izvor blizak vlasti u Teheranu.

Napadi na Izrael trebalo bi da "posluže kao sredstvo odvraćanja i signal SAD i Izraelu da je bilo dosta", dodao je izvor povodom iranskog napada na Izrael proteklog vikenda.

Odluka da se pokrene direktan napad na Izrael je značajno političko kockanje za vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, koji je tradicionalno vodio politiku "strateškog strpljenja" u odgovoru na neprijatelje kao što su SAD i Izrael.

Ahmad Dastmalčijan, bivši iranski ambasador u Libanu, rekao je da je napad na Izrael "otvorio novo poglavlje u iranskoj odbrambenoj politici" i da predstavlja "promenu paradigme sa strateškog strpljenja na višeslojnu odbranu".

Taj napad je pokrenut u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku za koji Teheran krivi Izrael.

Sa druge strane, Izrael je izvršio niz napada na iranske ciljeve u Siriji od početka rata u Pojasu Gaze.

Palestinci se pripremaju na izraelski odgovor Iranu

Čak i ako Izrael izbegne sveobuhvatni rat sa Iranom nakon subotnjeg napada Teherana, među Palestincima raste strah da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu iskoristiti situaciju da izvrši invaziju na Rafu.

SAD pritiskaju Netanjahua da se suzdrži u Rafi - osećajući potencijalnu humanitarnu katastrofu u gradu koji se graniči sa Egiptom gde se sklonilo čak 1,5 miliona ljudi - ali će napad verovatno učvrstiti stav izraelskog premijera o slamanju iranske podrške Hamas.

"Mnogi ističu da će, u zamenu da Izrael ne odgovori direktno Iranu, SAD potpisati izraelsku kopnenu operaciju u Rafi", rekao je za "Politiko" Mouin Rabani, palestinski naučnik i osnivač portala "Jadalija".

"Postoje neki Palestinci koji će reći 'Konačno, neko je napao Izrael' i nadaju se da će drugi slediti", dodao je on. "Ali neki će biti veoma zabrinuti da će sukob između Izraela i Irana zaseniti napad na Pojas Gaze i da podrška Izraelu biti obnovljena".

Iranski napad mogao bi da ima duboke implikacije za Palestince u sukobu u kojem je već ubijeno više od 30.000 njih, a raseljeno je još 1,7 miliona.

Izrael je obećao "značajan odgovor" na iranski napad.