Svet

Koja je cena odbrane Izraela: "Iranski napad nije koštao ni 10 odsto onoga što smo mi potrošili"

Za neutralisanje iranskog vazdušnog napada navodno je potrošeno više od 1,33 milijarde dolara, otkrio je brigadni general Rim Aminoh
Koja je cena odbrane Izraela: "Iranski napad nije koštao ni 10 odsto onoga što smo mi potrošili"www.globallookpress.com © Jamal Awad/XinHua

Mlazno gorivo, PVO projektili i drugi materijali utrošeni na obaranje iranskih dronova i raketa koštali su između četiri i pet milijardi šekela (1,06 do 1,33 milijarde dolara), otkrio je izraelski brigadni general Rim Aminoh za lokalni medij "Inet njuz" u nedelju.

Ova procena se odnosi isključivo na troškove Tel Aviva, ne računajući resurse koje su Vašington i drugi saveznici potrošili tom prilikom.

Nekadašnji savetnik za finansije načelnika štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da je Izrael koristio takvu municiju kao što su projektili presretači "erou" (oko 3,5 miliona dolara po komadu) i "Davidova praćka" (oko milion dolara po komadu).

Aminoh je u svoju procenu takođe uključio troškove letenja borbenih aviona koji su navodno obavili najveći deo posla u obaranju iranskih dronova.

On je istakao da je daleko jeftinije za Iran da izvede napad nego da se Izrael od istog odbrani.

"Napad je koštao Iran manje od 10 odsto onoga što nas je koštalo da se odbranimo od njega. U budućnosti – za godinu, dve ili pet godina – mogu da izvrše 50 takvih napada. I ako bismo rekli da je neto budžet IDF 2023. bio 60 milijardi šekela, bez dvostruko veće brojke nećemo imati šanse da obezbedimo potrebne resurse", rekao je izraelski brigadni general.

IDF su tvrdile da je 99 odsto od više od 300 kamikaza dronova i projektila lansiranih sa iranske teritorije uspešno presretnuto. Sve bespilotne letelice i krstareće rakete su oborene, rekao je portparol vojske Danijel Hagari, dok je nekoliko balističkih projektila prošlo kroz odbranu Izraela.

Ti projektili su pogodili vazdušnu bazu Nevatim i naneli "samo manju štetu na infrastrukturi", tvrdio je portparol.

On je dodao da bespilotne letelice koje su lansirali militanti koje podržava Iran u Iraku i Jemenu nisu uspeli da stignu do izraelske teritorije. Jedina žrtva bila je 10-godišnja izraelska beduinska devojčica koja je ranjena gelerom u svom domu na jugu Izraela.

Napad u subotu usledio je kao odgovor na vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem je ubijeno sedam oficira, uključujući dva generala, na konzulat Teherana u Damasku. Izrael je obećao da će naterati Iran da plati "cenu" za uzvratni udarac.

image