Zahtev švedskih evroskeptika: Sloboda kretanja zatvorenika u EU, gde će završiti?

Skandinavska zemlja se bori s porastom kriminala a nedostatkom smeštajnih kapaciteta za prestupnike

Nova švedska evroskeptična lista za evropske izbore Folklistan, koju predvodi poslanica Evropskog parlamenta Sara Skitedal (Evropska narodna partija – EPP), namerava da se založi za donošenje direktive Evropske unije koja bi olakšala slanje osuđenika na izdržavanje kazne u zatvore drugih zemalja EU.

Ideja je da se uz asistenciju EU evidentiraju prazna mesta u zatvorima širom bloka, a koja bi mogla da se ustupe članicama poput Švedske koje kubure s nedostatkom smeštaja za osuđenike, preneo je "Euraktiv".

Skitedalova i bivši poslanik švedskih socijaldemokrata Jan Emanuel predstavili su ovaj predlog ispred zatvora Tebi, severno od Stokholma, uoči izbora za EP u junu.

"Predlažemo novu direktivu EU za služenje kazni i slanje zatvorenika u druge zemlje EU", izjavila je Skitedalova i dodala da želi da iskoristi svoje kontakte u Briselu kako bi to pitanje stavila na dnevni red.

Emanuel se nadovezao rečima da bi takva praksa pomogla Švedskoj koja se bori sa porastom bandi jer bi kriminalci, transferom u zatvore u EU, bili odvojeni od svojih "ekipa".

Međutim, kako ističe "Euraktiv", Evropski parlament ne može da predlaže direktive već to čini Evropska komisija, pa je nejasna budućnost švedskog predloga.