Svet

Šolcov savetnik: Nema proširenja EU bez reforme

Potrebna nam je institucionalna reforma, makar istovremeno sa proširenjem, poručio je Jurg Kukis
Šolcov savetnik: Nema proširenja EU bez reformewww.globallookpress.com © dpa/Kay Nietfeld

Proširenje Evropske unije je moguće samo ako ovaj proces bude praćen reformom Unije, izjavio je Jurg Kukis, državni sekretar u nemačkoj vladi i savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Nemačka će pristati na pristupanje novih država članica samo ako ovaj proces bude praćen reformom EU kako se ne bi ugrozila sposobnost Unije da deluje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, uspeh reforme bi se svodio na to "koliko teško pregovaramo" i "koliko jasno komuniciramo da ćemo proširenje dozvoliti samo ako dođe do institucionalnih reformi".

"Kao nemačka vlada, imamo vrlo jasne stavove o tome, a odgovor je da nam je potrebna institucionalna reforma, makar istovremeno sa proširenjem", kazao je Kukis.

Kancelar Šolc je, u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu krajem avgusta, rekao da ugovori "nisu ukleasni u kamenu" i da je potrebno da se pređe sa jednoglasnog na većinsko glasanje u oblasti spoljne i poreske politike, nešto što se može dogovoriti u okviru postojećeg ugovora EU.

Za Nemačku je važno da Unija sprovede reforme, a koalicioni sporazum čak obavezuje vladu da se zalaže za razvoj EU kao evropske federacije, piše Euraktiv i navodi da je nemačka vlada zauzela "pragmatičniji" pristup kojim se traži institucionalna reforma u okviru postojećeg sporazuma.

image