Gruzija na putu ka pobedi: Parlament u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima

Predstavnici opozicije napustili su salu i nisu učestvovali u glasanju

Na osnovu rezultata glasanja na plenarnoj sednici, parlament Gruzije usvojio je u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima, javljaju "RIA Novosti".

Za usvajanje zakona glasalo je 83 poslanika, dok protiv nije bio nijedan. 

"Čak 83 glasa za podršku, ni jedan glas protiv usvojen je u prvom čitanju", kazao je predsednik parlamenta te zemlje Šalva Papuašvili.

Da bi zakon stupio na snagu, parlament treba da ga razmotri i usvoji u još dva čitanja. 

Kako se dodaje, predstavnici opozicije napustili su salu i nisu učestvovali u glasanju.

Naime, sednica se održava u pozadini protesta u Tbilisiju.

Lider skupštinske većine Mamuka Mdinaradze rekao je na sednici da je protest opozicije neobjašnjiv, jer predlog zakona ima samo jedan cilj - da se razjasni gde nevladine organizacije troše višemilionske strane grantove.

"Gruzija je naš prioritet, a zatim Evropa i druge zemlje", poručio je Mdinaradze, nazvavši neutemeljenim kritike zvaničnika evropskih zemalja i Sjedinjenih Država na predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja".

Nacrt zakona obavezuje nevladine organizacije i medije koji se finansiraju iz inostranstva da se upišu u poseban registar.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili podržala je demonstrante koji se protive usvajanju zakona o stranim agentima.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima, da bi nakon toga u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, privedene su 133 osobe, a kasnije su gruzijske vlasti povukle predlog zakona iz parlamenta.

Ranije ovog meseca, vladajuća partija "Gruzijski san" zvanično je ponovo uvela u parlament predlog zakona o stranim agentima.

U predlogu zakona pod nazivom "O transparentnosti stranog uticaja" umesto termina "agent stranog uticaja" korišćen je termin "organizacija koja ostvaruje interese strane sile", dok ostali sadržaj predloga zakona ostaje isti.