Svet

NATO: Nije vreme da Ukrajina postane članica Alijanse

Ministri zemalja članica razgovaraće i o podršci drugim "ranjivim partnerima u regionu", kao što su Gruzija i Moldavija, a na dnevnom redu su i razgovori o Kini
NATO: Nije vreme da Ukrajina postane članica AlijanseGetty © Omar Marques

NATO će ove nedelje razmatrati pitanje isporuka sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, ali neće biti nikakvog napretka u vezi sa obećanjem od pre 14 godina da će toj zemlji biti omogućeno priključivanje Alijansi, prenosi "Blumerg".

Ministri inostranih poslova NATO-a od utorka održavaju dvodnevne razgovore u Bukureštu, koji je mesto održavanja samita 2008. godine, na kojem je Ukrajini i Gruziji obećano da će im biti odobreno članstvo. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podneo je u septembru zvanični zahtev da Alijansa ispuni to obećanje.

Na sastanku će NATO ponoviti da su vrata i dalje otvorena, ali da "sada nije vreme da se Ukrajina pridruži Alijansi", kažu diplomate upoznate sa tokom razgovora. Saveznici su se prema obnovljenom zahtevu Ukrajine odnosili veoma oprezno, jer bi ih mogao uvući u direktan sukob sa Rusijom. Eventualno članstvo Ukrajine u NATO-u predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ocenio je kao direktnu pretnju Moskvi.

Odluka NATO-a bila je strateška greška

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog, smatra da bi vojno iskustvo Ukrajine predstavljalo velike prednosti za NATO.

"Ukrajina ima najveću vojsku u Evropi i praktično jedinu vojsku sa iskustvom u vođenju rata takvog obima i intenziteta", rekao je Podoljak. "Mi smo jedina zemlja sa iskustvom u vođenju konvencionalnog rata protiv Rusije."

Ipak, postoje mišljenja da je ovaj sporazum između NATO-a i Ukrajine, koji su razmatrali lideri sa Zapada, uključujući bivšeg američkog predsednika Džordža Buša i francuskog Nikolu Sarkozija, bio strateška greška, koja je utrla put za sadašnji sukob.

U to vreme, nemačka kancelarka Angela Merkel se protivila članstvu Ukrajine i Gruzije, zbog zabrinutosti da bi to moglo dovesti do eskalacije u odnosima sa Rusijom. Lideri su se na koncu složili da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali su se uzdržali od ponude konkretnih koraka ili akcionog plana za članstvo. Predsednik Rusije Putin upozorio je da bi širenje NATO-a primoralo Rusiju da preduzme mere za zaštitu sopstvene bezbednosti.

Nema konsenzusa unutar NATO-a o članstvu Ukrajine

U svetlu sadašnjeg sukoba u Ukrajini, pojedine članice Alijanse predlažu da se omogući direktniji put Kijevu ka članstvu, kaže visoko pozicionirani evropski diplomata, ali o tome nema konsenzusa. "Članice su saglasne da je sadašnji fokus na pomoći Ukrajini da dobije rat," rekao je diplomata.

Lideri devet istočnoevropskih zemalja, uključujući Poljsku, baltičke države i Rumuniju, potpisali su zajedničku izjavu, izjavljujući da čvrsto stoje iza odluke NATO samita u Bukureštu 2008.

"Način da Ukrajina krene ka članstvu je da radimo sa njima, kako na političkom partnerstvu, tako i na praktičnoj podršci", rekao je u petak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO istražuje kako da pojača dugoročnu saradnju u izgradnji institucija u Ukrajini i da "pomogne vojnu tranziciju od opreme iz sovjetskog doba na NATO standarde, doktrine i opremu."

"To će, takođe, povećati interoperabilnost između Ukrajine i NATO-a i pomoći Ukrajini da se kreće ka evroatlantskim integracijama", dodao je on.

NATO saveznici bi se na kraju mogli obavezati da će podržati ukrajinsku vojsku, kako bi se "Ukrajina branila od svake buduće agresije", ali razgovori verovatno neće biti zaključeni pre nego što se lideri država članica Alijanse ponovo okupe u Vilnjusu sledećeg leta, smatra neimenovani diplomata.

Pomoć u naoružanju

Ove nedelje, fokus će biti na "kratkoročnoj podršci za pomoć Ukrajini da pobedi u ratu protiv Rusije."

Ministri će razgovarati i o podršci drugim "ranjivim partnerima u regionu", kao što su Gruzija i Moldavija. Na dnevnom redu su i razgovori o Kini.

Ministri spoljnih poslova iz Grupe 7 sastaće se na marginama ovog samita kako bi razgovarali o energetskoj i prehrambenoj bezbednosti Ukrajine, pošto je elektroenergetska i vodna infrastruktura zemlje pod teškim udarom ruskih snaga.

"Najveća podrška Ukrajini sada je podrška vojnog i industrijskog kompleksa zemalja NATO-a, u proizvodnji projektila, dobijanju savremene protivvazdušne odbrane, ukidanju zabrane na snabdevanje savremenim tenkovima, oklopnim vozilima i dalekometnim naoružanjem", rekao je savetnik Zelenskog Podoljak.

image