Samit G7: O Bliskom istoku, Ukrajini pod suncem Kaprija i u senci predstojećeg izraelskog odgovora

U pozadini jakih međunarodnih tenzija, zadatak G7 je da radi na miru, poručeno je iz Rima

Ministri spoljnih poslova iz Grupe sedam (G7) vodećih demokratija okupili su se na italijanskom ostrvu Kapri na trodnevnom samitu u senci predstojeće izraelske odmazde Iranu zbog napada raketama i dronovima.

Sukob u Ukrajini, rat u Pojasu Gaze i eskalacija tenzija između Izraela i Irana dominiraće razgovorima ministara iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, Kanade i Japana.

Italija, koja je rotirajući predsedavajući G7, zalaže se za prekid vatre u Gazi i deeskalaciju bliskoistočnih tenzija, piše Rojters.

"U pozadini jakih međunarodnih tenzija, G7 predvođena Italijom ima zadatak da radi na miru", naveo je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani u saopštenju.

Zemlje G7 obećale su podršku Izraelu nakon napada, koji je usledio kao odgovor na izraelski vazdušni napad na iransku ambasade u Damasku. Retko koji iranski dron ili raketa je prošao odbranu Izraela i njegovih saveznika, ali Tel Aviv insistira na tome da mora da uzvrati kako bi sačuvao "kredibilitet". Iz Teherana upozoravaju da će odgovoriti.

Ministri sedam najbogatijih zemalja takođe će razgovarati i o situaciji u Ukrajini, a očekuje se da će se razgovorima u četvrtak priključiti ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Osim isporuke još oružja Kijevu, ministri će razmotriti i načine da iskoriste profit od oko 300 milijardi dolara ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu.

Na dnevnom redu će se naći i situacija u Crvenom moru i na Indo-Pacifiku, jačanje veza sa Afrikom, saopštili su domaćini i najavili i debate o pitanjima infrastrukturne povezanosti, sajber bezbednosti, veštačke inteligencije i borbe protiv lažnih vesti.