Švajcarski parlament odbio pridruživanje grupi za sankcije protiv Rusije

Sa 101 glasom protiv i 80 glasova za, donji dom je odbio pridruživanje grupi koju su 2022. godine osnovale SAD, Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Evropska komisija

Donji dom švajcarskog parlamenta odbio je danas predlog Zelene partije kojim bi se Švajcarska pridružila međunarodnoj grupi REPO za uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Sa 101 glasom protiv i 80 glasova za, donji dom je odbio pridruživanje grupi koju su 2022. godine osnovale SAD, Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Vlada je prethodno preporučila da se Švajcarska ne pridružuje grupi REPO, a ministar privrede Bet Jans je rekao da se prednost takve odluke ogleda u mogućnosti Švajcarske da organizuje mirovni samit za tekući sukob Rusije i Ukrajini.

Rusija je već odbila da učestvuje na tom samitu, navodeći da je Švajcarska odbacila svoju deklarisanu neutralnost učestvovanjem u sankcijama EU protiv Moskve.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije čiji je cilj promovisanje tzv. mirovnog plana predsednika Vladimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate "novu stvarnost na terenu", dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.