Mask: "Epl" preti da će povući Tviter iz Ep stora

Vlasnik "Tvitera" praktično objavljuje rat proizvođaču ajfona iako je ta kompanija vitalno značajna za poslovanje njegove društvene mreže

Američki milijarder, izvršni direktor "Tvitera" i "Tesle" Ilon Mask u seriji tvitova optužio je kompaniju "Epl" da preti da će blokirati Tviter u svojoj prodavnici aplikacija, ali i istakao da je ta korporacija gotovo obustavila reklamiranje na društvenoj mreži čiji je on vlasnik. Takođe, upitao je da li u "Eplu" "mrze slobodu govora u Americi", ali i kritikovao "tajni" porez od čak 30 odsto na sve što se kupi u Ep storu.

"Epl je skoro prestao da se reklamira na Tviteru. Da li mrze slobodu govora u Americi?", tvitovao je Mask.

Mask je takođe rekao da "Epl" zapravo vrši pritisak na "Tviter" da moderira, tj. ublaži sadržaje koji se nalaze na toj društvenoj mreži. Rojters pak ističe da akcija, koju "Epl" inače nije potvrdio, nije neobična imajući u vidu da je ta kompanija prethodno iz istog razloga iz svoje prodavnice uklonila aplikacije Gab i Parler.

Parler, koji je popularan među američkim konzervativcima, "Epl" je vratio u Ep stor 2021. godine nakon što je aplikacija ažurirala svoj sadržaj i praksu moderiranja.

Što se oglašavanja tiče, u prvom kvartalu 2022. godine "Epl" je bio najveći oglašivač na Tviteru, a potrošio je 48 miliona dolara i činio više od četiri odsto ukupnog prihoda za taj period, objavio je "Vašington post", pozivajući se na interni "Tviter" dokument. Mask praktično objavljuje rat proizvođaču ajfona iako je ta kompanija vitalno značajna za poslovanje Tvitera.

"Epl" se inače mahom oslanjao na Tviter jer se ne oglašava na Fejsbuku i Instagramu, a ovom akcijom prudružio se brojnim velikim kompanijama, uključujući npr. "Fajzer", koje smanjuju oglašavanje na Tviteru otkad je Mask kupio kompaniju.

Među spiskom pritužbi koje je Mask tvitovao bila je i naknada do 30 odsto koju "Epl" naplaćuje programerima softvera za kupovinu u aplikaciji, a Mask je objavio i mim koji sugeriše da je spreman da "uđe u rat" s "Eplom" umesto da plati proviziju.

"Da li ste znali da Epl na sve što kupite u Ep storu stavlja tajni porez od 30 odsto?", pitao je Mask svoje pratioce.

Prikazujući svoju borbu kao borbu za slobodu govora, Mask može da okupi milione svojih obožavalaca. A njegov stav prema naknadama za Epl prodavnicu aplikacija dele programeri softvera i zakonodavci širom sveta, što mu daje potencijalnu prednost, prenosi "Blumberg".

Ranije u novembru dugogodišnji izvršni direktor "Epla" Fil Šiler, koji je zadužen za prodavnicu aplikacija, izbrisao je svoj nalog na Tviteru. Bilo je to ubrzo nakon što je Mask vratio nalog bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je skinut s platforme nakon napada na američki Kapitol u januaru 2021. godine.

Mask je prethodno tvitovao da će, ako Tviter bude uklonjen iz prodavnica aplikacija Epl i Gugl, napraviti alternativni telefon koji može da radi s njegovom platformom.

Maks je svoju misiju na Tviteru opisao kao "maksimiziranje slobode govora". Često koristi svoj lični nalog, koji ima više od 119 miliona pratilaca, da kritikuje navodne protivnike i glavne medije.