Ukrajinske izbeglice nezadovoljne životom u Velikoj Britaniji

Ukrajinka, majka troje maloletne dece navela je da se ne oseća bezbedno, jer je kuća njenog domaćina preplavljena nacističkim simbolima i fotografijama

Tatjana Dudnik, poreklom iz Ukrajine, jedna je od izbeglica koju su sukobi na teritoriji njene države naterali da napusti domovinu i potraži bolji i mirniji život u nekoj drugoj zemlji. Ona je sa svojom ćerkom smeštena na zapadu Britanije u Birgingemu, a privremeni dom je pronašla uz pomoć organizacije "Domovi za Ukrajinu", prenose "RIA Novosti".

Ovaj program nastoji da motiviše humanitarne organizacije ili pojedince da pruže smeštaj ukrajinskim izbeglicama, za šta im britanska vlada isplaćuje nadoknadu.

Tatjana je novinarima britanskog lista "Miror" otkrila da su uslovi za život u hostelu u kojem je smeštena, nehumani. "Neću moći da se zadržim ovde jer je zdravlje najvažnije", istakla je Tatjana i dodala da se njena ćerka zbog loših uslova razbolela.

Ona je navela da nije mogla ni da zamisli da će se suočiti za takvim problemima.

"Razmišljam o tome da je došlo vreme da se vratim u Ukrajinu", rekla je ona.

Bi-Bi-Si je ranije pisao o ukrajinskim porodicama koje u okviru ovog programa sve češće završavaju kao beskućnici, usled razmirica sa domaćinima.

Ukrajinka koja je dobila smeštaj u kući u kojoj živi britanska porodica, istakla je da je obaveštena da napusti dom putem tekstualne poruke, dok je druga izbeglica tvrdila da je izbačena iz smeštaja jer joj je žena koja je njenoj porodici obezbedila krov nad glavom, rekla da odu "što je pre moguće", navodeći kao razlog to što Ukrajinka i njena deca nisu vegetarijanci.

Izbeglice koje su ostale bez krova nad glavom u Britaniji, neretko postavljaju oglase na društvene mreže u potrazi za smeštajem.

Britanka Marta Muliak koja je ugostila nekoliko porodica iz Ukrajine od početka specijalne vojne operacije, upozoravala je da će organizacija "Domovi za Ukrajinu" uskoro doživeti krah, jer ima mnogo problema koji se ne rešavaju.

Žene iz Ukrajine izražavaju i zabrinutost zbog muškaraca koji nude pomoć, dom i posao, ali uz nadonkadu koja bi podrazumevala brak i stvaranje porodice.

Muškarci koji su optuživani za nasilje u porodici, neretko šalju poruke na društvenim mrežama Ukrajinkama, a majka troje maloletne dece, rekla je novinarima da se ne oseća bezbedno jer je kuća njenog domaćina preplavljena nacističkim simbolima i fotografijama.

Nije poznato da li su profili ovakvih muškaraca odobreni u okviru programa "Domovi za Ukrajinu", a iz organizacije tvrde da su provere ljudi koji žele da ugoste izbeglice ograničene, naglasivši da je proveravanje pojačano ukoliko su u pitanju porodice sa decom. 

Zbog velikog broja Ukrajinaca koji pristižu u Veliku Britaniju, vlasti su odlučile da program "Domovi za Ukrajinu" ograniče. Velika Britanija je do 18. novembra primila 140.000 ukrajinskih izbeglica.