Uranijum iz Francuske i dalje putuje u Rusiju na preradu

U Sibiru se nalazi jedino postrojenje za reciklažu uranijuma iz francuskih nuklearki

Sektor atomske energije ne podleže zapadnim sankcijama protiv Rusije, ali je ipak mnoge iznenadio podatak da uranijum iz francuskih nuklearnih elektrana i dalje putuje u Rusiju. Razlog za to je činjenica da postoji samo jedno postrojenje za reciklažu uranijuma iz reaktora: fabrika u Seversku, u Tomskoj oblasti u Sibiru, a pripada ruskoj državnoj korporaciji "Rosatom".

Antinuklearna nevladina organizacija "Grinpis" zabeležila je najmanje pet isporuka između januara 2021. i januara 2022. godine. Sedam meseci nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 28. septembra 2022. godine, organizacija je ponovo otkrila prisustvo ruskog teretnog broda "Mihail Dudin" u luci Denkerk, prenosi francuski "Mond". 

Francuska kompanija "Orano", koja je 2020. godine potpisala ugovor sa "Rosatomom", potvrdila je da je izvršila "pet ili šest isporuka" Rusiji, ukupne težine 1.150 tona. Kompanija je otkrila za "Mond" da je ugovor raskinut, a da je poslednji transport uranijuma obavljen u oktobru 2022. Osim toga, "Orano" tvrdi da ne planira da potpiše novi ugovor sa ruskim nuklearnim gigantom.

"Neprekidna putovanja ovog teretnog broda između Sankt Peterburga i Denkerka pokazuju stepen do kog je francuska nuklearna industrija zavisna od Rusije", ocenila je Polin Bojer, aktivistkinja "Grinpisa" i dodala da "Francuska mora odmah da prekine trgovinu nuklearnom energijom sa Rusijom".

Međutim, ovaj sektor za sada nije predmet sankcija EU. 

Za razliku od nekih drugih evropskih zemalja, u Francuskoj rad 18 nuklearnih elektrana ne zavisi od Rusije. Uranijum se uvozi iz Nigera, Kazahstana, Uzbekistana i Australije, obogaćuje i prerađuje u postrojenjima kompanije "Orano", a  zatim se pravi gorivo u fabrikama francuskog "Framatoma" ili američkog "Vestinghausa". 

Ali, sudeći po otkrićima francuskog lista, sukob u Ukrajini koji je razotkrio evropsku i svetsku zavisnost od ruske nuklearne industrije, nije sasvim bez posledica po Francusku. 

Potpuni prekid trgovine uranijumom između Pariza i Moskve imao bi posledice na već oslabljeni sektor prerade, upozorava "Mond" i dodaje da bi uranijum iz iskorišćenog goriva mogao da postane dodatni otpad kojim treba da se upravlja, a ne materijal koji može ponovo da se koristi.