Manji napad Izraela na Iran, Bild: Izrael koordinisao udar na Iran sa SAD, na meti i Sirija

Meta udara na Iran bila je vazduhoplovna baza u blizini grada Isfahana

Izrael je rano jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je američki zvaničnik za Si-En-En. Za sada nema zvanične potvrde iz Izraela da su izvršili napad.

Meta udara bila je vazduhoplovna baza u blizini grada Isfahana, piše "Njujork tajms", pozivajući se na iranske izvore.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija.

19. apr 2024 • 15:12

Blinken: SAD nisu bile uključene u bilo kakvu ofanzivnu operaciju

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da su zemlje G7 "posvećene deeskalaciji" tenzija između Izraela i Irana i da  SAD nisu bile uključene "ni u kakvu ofanzivnu operaciju".

"Posvećeni smo bezbednosti Izraela. Takođe smo posvećeni deeskalaciji - pokušaju da ovu napetost privedemo kraju", rekao je Blinken na konferenciji za novinare na kraju sastanka grupe G7 na Kapriju, u Italiji, satima nakon što je američki zvaničnik rekao za Si-En-En da je Izrael pokrenuo vojni udar na Iran.

On je takođe istakao da te zemlje dele "opredeljenje da će tražiti odgovornost Irana".

Blinken je dodao da su nacije osudile iranske napade na Izrael tokom vikenda. On je te napade nazvao napadima "bez presedana" po obimu, jer je to bio direktan napad na Izrael iz Irana.

Iranski komandant: Iran ostaje u pripravnosti

Kiojmars Hejdari, glavni komandant kopnenih snaga iranske vojske, rekao je da Iran ostaje u pripravnosti kako bi se suočio s drugim potencijalnim pretnjama iz vazduha.

"Ako se pojave na nebu sumnjivi leteći objekti, postaće meta naše moćne protivvazdušne odbrane”, prenela je njegovu izjavu državna agencija IRNA.

Hejdari je takođe rekao da su napadi Irana na Izrael 13. aprila "pokazali da Islamska republika ima prednost u regiionu i da može da uspostavi sigurnost bez uplitanja bilo koje strane sile".

Reakcija Lavrova na napad Izraela

Želja i cilj Izraela je da skrene pažnju svetske zajednice sa onoga što se dešava u Gazi na Iran kao nuklearnu pretnju, naveo je Lavrov, i dodao da je Rusija je diplomatskim kanalima prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Bild: Izrael koordinisao napad na Iran sa SAD

Napad na Iran koji je organizovao Izrael koordinirao je sa svim regionalnim partnerima te zemlje, uključujući i SAD, prenosi nemački Bild.

"Ovaj napad koordiniran je sa svim regionalnim partnerom: Jordanom, Egiptom, Saudijskom Arabijom i SAD", piše nemački medij pozivajući se na izraelske izvore.

Kako navodi, Jordan, Egipat i Saudijska Arabija već su uverili Izrael da će, ako Iran odgovori, pomoći u obaranju projektila i dronova.

Bajden razmišlja da pošalje Izraelu vojnu pomoć vrednu milijardu dolara

Bajdenova administracija razmatra da odobri više od milijardu dolara u novim ugovorima o oružju za Izrael, uključujući tenkovsku municiju, vojna vozila i minobacačke naoružanje, navodi se u izveštaju "Volstrit džornala" koji se poziva na američke zvaničnike.

Zvaničnici kažu da su u razmatranju dogovori koje bi trebalo da odobri Kongres. Isporuka oružja bi mogla da potraje mesecima ili godinama da se ispune, navodi se u izveštaju.

Nema zvanične američke ili izraelske potvrde izveštaja.

Egipat zabrinut zbog napada na Iran i ostale reakcije međunarodne zajednice

Egipat je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja između Irana i Izraela, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je objavio državni medij Ahram.

Ministarstvo je pozvalo obje strane na "najveći nivo" suzdržanosti, upozoravajući na posledice širenja sukoba i nestabilnosti u regionu.

Na deeskalaciju i suzdržanost poziva i Francuska, rekao je Jean-Noel Barot, zamenik ministra vanjskih poslova Francuske.

Zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku izrazio je i Japan, oštro osuđujući "sve postupke koji dovode do eskalacije situacije".

"Japan će nastaviti da ulaže diplomatske napore kako bi sprečio dalje pogoršanje situacije", navodi se.

Ben Saul, posebni izvestilac UN-a za borbu protiv terorizma i ljudska prava upozorio je da "poslednji izraelski napadi na Iran predstavljaju još jedno kršenje zabrane upotrebe vojne sile prema međunarodnom pravu i Povelji UN-a."

Fon der Lajen: neophodno da region ostane stabilan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

"Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija", rekla je Fon der Lajen tokom posete Lapenratu sa finskim premijerom Peterijem Orpom oko 25 kilometara od ruske granice, preneo je Rojters.

Kina se protivi akcijama koje eskaliraju tenzije

Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji tenzija na Bliskom istoku, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslvoa Kine.

"Kina se protivi svim akcijama koje dodatno eskaliraju tenzije i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji situacije", navodi se.

G7: Poziv na deeskalaciju

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je domaćin sastanka zemalja G7, pozvao je na apsolutnu deeskalaciju nakon izveštaja da je Izrael izvršio napad na Iran.

"Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju", rekao je on za RAI sa Kaprija, dodajući da G7 želi "apsolutnu deeskalaciju" na Bliskom istoku.

Ben Gvir: Slabo

Izraelski ministar za spoljnu bezbednost Itamar Ben Gvir prokomentarisao je izveštaje o udaru na Iran.

"Slabo", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Američki vojni izvor: Udar na Iran bio ograničenog obima

Izraelski raketni udari u Iranu su ograničeni po obimu i prema dobro obaveštenim izvorima nisu ih izveli avioni sa posadom, objavila je novinarka Foks njuza pozivajući se na američki vojni izvor.

Oglasila se ruska ambasada u Teheranu

Ruska ambasada u Teheranu objavila je da ruske organizacije u Iranu rade nesmetano.

"Prema informacijama iranskih vlasti, nekoliko dronova je lansirano noću na neke objekte u predgrađu Isfahana. Nije bilo štete niti žrtava. Konstatujemo daj je situaciju u zemlji mirna", navodi se u saopštenju.

Nema plana za odmazdu?

Iran trenutno nema plan za odmazdu protiv Izraela, rekao je visoki iranski zvaničnik za Rojters, povodom navoda da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju.

"Nije potvrđeno da je napad došao spolja. Razgovori idu u smeru da je reč o infiltraciji i delovanju iznutra", naveo je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman u izjavi za Rojters.

Iranski analitičar: Napad mini dronovima izveden iz Irana

Neimenovani iranski analitičar je tokom gostovanja na državnoj televiziji istakao da je iranska vojska oborila "mini dronove u Isfahanu", a da su njima upravljali "infiltrirrani redovi iz Irana", prenosi Tajms of Izrael.

Takođe, pojedini izvori, u analizi za britanski Gardijan, navode da je napad ciljan tako da ne izazove dalju eskalaciju sukoba, kao i da je simbolično izveden na rođendan vrhovnog vođe Irana ajatolaha Ali Hamnei.

Vašington znao za napad?

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojne operacije protiv Irana, a da je Tel Aviv upozorio administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da će napasti u narednih 48 sati, piše Si-En-En.

Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uveravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.

Sirija: Izrael izvršio napad na jugu zemlje

Ministarstvo odbrane Sirije objavilo je da je Izrael izvršio napad na objekte protivvazdušne odbrane na jugu zemlje, javljaju "RIA Novosti".

Mediji u Siriji izvestili su da je na jugu zemlje pričinjena materijalna šteta usled izraelskih udara projektilima koji su započeli jutors u 2.55, pozivajući se na vojne izvore. 

IAEA potvrdila: Nema oštećenja na iranskim nuklearnim lokacijama

Organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju potvrđuje da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama nakon navodnog izraelskog napada dronom rano jutros.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi "nastavlja da poziva na ekstremnu uzdržanost od svih i ponavlja da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima", objavljeno je na Iksu.

Iranski zvaničnik demantuje izveštaje o napadu

Do ovog trenutka nije bio vazdušnih napada spolja na Isfahan ili druge delove Irana, kaže iranski zvaničnik Hosein Dalirian.

"Samo su neuspeli i ponižavajući pokušaji nadletanja dronova koji su oboreni", tvrdi zvaničnik i dodaje da vest američkih medija o napadu nije tačna.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Izraelski zvaničnik: Poruka Iranu da možemo da napadnemo

Izraelski zvaničnik je rekao za "Vašington post" da je izraelski dron koji je napao iransku vojnu lokaciju rano jutros trebalo da pošalje poruku Iranu da Jerusalim može da izvrši udar unutar zemlje.

Ponovo lete avioni u Iranu

Avio letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

Čuo se rad PVO iznad grada

Zvuk eksplozije koji se jutros čuo u Isfahanu je rad protivvazdušne odbrane koja je reagovala na sumnjive objekte.

Usled delovanja PVO nije pričinjena šteta, objavila je agencija IRNA pozivajući se na generala iranske vojske.

Objavljeni snimci nuklearke u Isfahanu

Iranska televizija objavila je snimak za koji tvrdi da je napravljen jutros a na kojem se vidi da nuklearno postrojenje u gradu koji se našao pod udarom Izraela radi bez problema.

Snimak pokazuje nuklearnu lokaciju u blizini iranskog grada Isfahana koji radi u normalnim uslovima.

Vašington ograničio kretanje službenika u Izraelu

Američka ambasada u Izraelu saopštila je da ograničava lična putovanja vladinih službenika i članova njihovih porodica nakon izveštaja o izraelskom napadu na Iran, javio je En-Bi-Si njuz, pozivajući se na saopštenje ambasade.

Oglasio se Pentagon

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je u četvrtak sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o "regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku", saopštio je Pentagon.

Do poziva je došlo pre nego što je Izrael, kako su preneli mediji, izveo napad unutar teritorije Irana.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

U Isfahanu mirno

U iranskom gradu Isfahanu situacija je mirna usred izveštaja o delovanju sistema protivvazdušne odbrane.

Iranska televizija uključila se uživo iz ovog grada pokazujući da se saobraćaj odvija nesmetano i da nema štete na nuklearnim objektima u gradu.

Australija pozvala svoje državljane da napuste Izrael

Australija poručuje svojim građanima da napuste Izrael ako je moguće, pozivajući se na "veliku pretnju vojnih represalija i terorističkih napada", izdajući slično upozorenje za palestinske teritorije.

"Pozivamo Australijance u Izraelu ili na okupiranim palestinskim teritorijama da odu ako je to bezbedno", navodi Ministarstvo spoljnih poslova u obaveštenju o putovanju.

Izrael bez komentara

Izraelske oružane snage saopštile su da još nemaju komentar na temu eksplozija u Iranu u petak ujutro, prenosi Si-En-En.

Objavljeni snimci

Eksplozije koje su se čule u Isfahanu navodno su rezultat aktiviranja gradskih sistema protivvazdušne odbrane, a ne raketnih udara na Iran, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Pogođena vojna baza?

"Njujork tajms" citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.

"Rojters" navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim delom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.