"Global tajms": Kanadu bi slepo praćenje Vašingtona moglo skupo da košta

Novi dokument koji definiše indopacifičku strategiju Otave pun je "zlobe i predrasuda" prema kineskom narodu, ocenjuje "Global Tajms"

Indopacifička strategija Kanade cementira podređenost te zemlje Sjedinjenim Državama i nije u skladu sa interesima Otave, ocenjuje pekinški "Global tajms", dodajući da je taj dokument pun "zlobe i predrasuda" prema kineskom narodu.

U dokumentu od 26 strana objavljenom u nedelju, kanadske vlasti nazvale su Peking "remetilačkom silom", i najavile veća ulaganja u regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad, i sajber bezbednost, ali i revidirati i ažurirati zakone koji će joj omogućiti da deluje "odlučno kada investicije državnih preduzeća i drugih stranih entiteta ugroze nacionalnu bezbednost, uključujući kritične lance snabdevanja mineralima."

"Global tajms", koji je u bliskoj vezi sa vladajućom Komunističkom partijom Kine, tvrdi da taj dokument "ne samo da ugrožava interese Kanade, već i povređuje dostojanstvo te zemlje."

Dokument kanadskih vlasti najpre treba shvatiti kao znak pokornosti Otave Vašingtonu, budući da on, kako smatra "Global tajms", preuzima mnoge stavke iz američke indopacifičke strategije, pogotovo kada je u pitanju "samoživi ton Vašingtona" o Tajvanu, regionu Sinđan, specijalna administrativna oblast Hong Kong i ljudska prava, što ocenjuje kao "brutalno mešanje u unutrašnje poslove Kine."

"Kanada još jednom odigrala sramotnu ulogu u destruktivnim stremljenjima SAD da podele svet", ocenjuje se u tekstu.

Namere kanadskih vlasti da potroše skoro pola milijarde dolara na poboljšanje vojne i obaveštajne saradnje u tom regionu neće imati značajan efekat, dodaje "Global tajms".

Kanada bi "slepo" praćenje Vašingtona mogla skupo da plati, budući da ni SAD nisu u stanju da se potpuno udalje od Kine.

Činjenica da su SAD spremne na to da žrtvuju interese svojih saveznika zarad sopstvenih bi trebalo da navede ostale zemlje na razmišljanje, dodaje "Global tajms".

Kina i Kanada su udaljene hiljadama kilometara i nisu u interesnom, odnosno geopolitičkom sukobu. Kina predstavlja ogromnu priliku za Kanadu, a ne pretnju, navodi list.

Ako Kanada zaista želi da održi svoje vrednosti i prisustvo na međunarodnoj sceni, trebalo bi da počne sa oslobađanjem od svoje strateške zavisnosti od Vašingtona, zaključuje "Global tajms".