Nova inkvizicija u Ukrajini: Sveto Jevanđelje na lomači (VIDEO)

Poljski vojni plaćenici koji se bore na strani Kijeva objavili snimak na kom pale pravoslavnu Bibliju

Poljski plaćenici koji se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga objavili su snimak na kome pale pravoslavno Sveto Jevanđelje. Istorija se ponavlja, a izgleda da "Evropa ponovo oštri zube na pravoslavce", jer ih u svetogrđu ne sputava ni činjenica da je Jevanđelje sveto za sve hrišćane.

Kao i u vreme Bogdana Hmeljnickog, kada je Poljsko-litvanski komonvelt zapad tadašnje Ukrajine preveo u uniju, poljska katolička "gospoda" ni danas ne smatraju pravoslavne Ukrajince ljudima, piše ruska "Gazeta".

Do ovog snimka dolazi u vreme kada je pokrenuta peticija za potpunu zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije koju je potpisalo 25.000 ljudi, što je predsednika Ukrajine obavezuje da je razmotri.

"Zajedno sa javnošću tražimo od predsednika Ukrajine da se obrati Vrhovnoj radi sa zahtevom da odmah razmotri predlog zakona koji predviđa prevremeni raskid ugovora o zakupu i vraćanje celokupne imovine koju je Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije zakupila", navodi se u tekstu peticije.

U peticiji se navodi i da će ta mera omogućiti vraćanje u državno vlasništvo objekata kao što su Kijevsko-pečerska, Sveto-uspenska, Počajevska i Svjatogorska lavra.

Ranije je saopšteno da je Vrhovnoj radi predat nacrt zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve na teritoriji Ukrajine, koji predviđa zabranu delovanja bilo kakvih verskih organizacija i institucija koje su deo ili u bilo kom obliku priznaju podređenost RPC "u kanonskim, organizacionim i drugim pitanjima".

Predlog zakona obrazložen potrebom za "sprečavanjem pretnji nacionalnoj bezbednosti Ukrajine i obezbeđivanjem reda".