Svet

Vrhovni komandant NATO: Avioni i PVO sistemi za Ukrajinu?

Lideri NATO zemalja možda će se odlučiti na potez koji su izbegavali od počekta vojne operacije, ukazuje bivši admiral mornarice SAD i vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis
Vrhovni komandant NATO: Avioni i PVO sistemi za Ukrajinu?www.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Bivši vrhovni komandant NATO-a i admiral mornarice SAD Džejms Stavridis smatra da će Zapad morati da poveća pomoć koju pruža Ukrajini u vidu protivvazdušne odbrane, ali da će se lideri NATO zemalja možda i odlučiti na slanje borbenih aviona Kijevu, od čega su se do sada ustručavali.

Stavridis je ukazao da bi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najpre želeo da NATO uspostavi zonu zabrane leta nad Ukrajinom, podsetivši na česte pozive Zelenskog da se nebo nad Ukrajinom "zatvori".

Umesto toga, Stavridis je u autorskom tekstu za "Blumberg" procenio da bi verovatniji scenario bio da Kijev dobije veći kontingent naprednih sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i izraelsku "Čeličnu kupolu", američki "Patriot", ali možda čak i borbene avione.

Iako su tu ideju odbacili na početku sukoba, Stavridis je izjavio da lideri NATO zemalja ponovo razmišljaju o slanju sovjetskih lovaca MiG-29, ili čak američkih F-16 Ukrajini, i dodao da će bez takvih mera Moskva nastaviti da dominira u vazdušnom prostoru.

Slanje aviona znači spremnost NATO-a za direktno mešanje u sukob?

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije 24. februara, članice NATO-a ubrzo su počele da šalju velike količine naoružanja Ukrajini, a Poljaci su već početkom marta Kijevu ponudili celokupnu eskadrilu svojih "migova 29".

SAD su u prvom trenutku podržale ovu odluku poljskih vlasti, ali su svega dan kasnije promenile svoj stav, nazvavši poljsku ponudu "neodrživom".

Novi izveštaji su ukazali su da su inicijative iz Pekinga, potpomognute delom država članica EU, imale presudan uticaj na SAD da odustanu od slanja pojedinih vrsta naoružanja Kijevu, uključujući avione, helikoptere, savremene tenkove i krstareće rakete.

Britanski list "Spektejtor", koji je prvi otkrio informaciju, ukazao je da bi sam čin slanja borbenih aviona Kijevu poslao bi snažnu poruku da je NATO spreman na direktniju umešanost u ovom sukobu.

image