Poljska: Ipak ne damo "patriot" Ukrajini

Premijer Mateuš Moravjecki poručio da je poljsko nebo trenutno više ugroženo nego nemačko

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da ipak neće dati Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme "patriot", prenose "RIA Novosti".

"Naši sistemi 'patriot', koje ćemo, nadam se, uskoro dobiti, sigurno će služiti za zaštitu poljskog neba, jer su to prvi sistemi koji nam dolaze", rekao je Moravjecki.

Premijer je podsetio da Nemačka i drugi NATO saveznici već imaju ove raketne sisteme i dodao da je "poljsko nebo trenutno više ugroženo nego nemačko".

Moravjecki je napomenuo da ti sistemi protivvazdušne odbrane koje su postavili Amerikanci "već dežuraju u Poljskoj".

"Takođe imamo 'patriote' stacionirane oko Jasionke, humanitarnog transportnog čvorišta na jugoistoku zemlje, koji brane te transportne rute. Ali to nisu naši 'patrioti', već oni koje su postavili naši američki saveznici", naglasio je on.

Istovremeno, premijer insistira da Nemačka preda raketne sisteme Kijevu, tako što predlaže da se postave u zapadni deo Ukrajine kako bi zaštitili nebo u istočnom delu Poljske.

"Veoma mi je drago što je još jedna država ponudila svoje oružje PVO sistema. Mi nemamo takvo oružje, ali imamo oružje koje se može nazvati protivraketnim, a mi smo ga već prebacili u Ukrajinu, kao i mnoge druge zemlje. Pozivam Nemačku da učini sve što je neophodno za zaštitu nezavisnosti i suvereniteta Evrope", zaključio je Moravjecki.

Nakon pada ukrajinske rakete u Poljskoj, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht objavila je sporazum sa Varšavom o patroliranju poljskog vazdušnog prostora od strane nemačkih lovaca "jurofajter" i razmeštanju sistema protivvazdušne odbrane "patriot" u zemlji.

Moravjecki, predsednik vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski, kao i zamenik premijera i ministar odbrane Mariuš Blaščak, pozvali su da se ti sistemi pošalju u Ukrajinu, a ne u Poljsku.

Ministarstvo odbrane Nemačke je odgovorilo da su ovi "sistemi PVO deo sistema NATO-a i da treba da ostanu njegov sastavni deo".

Rusija je više puta upozoravala Zapad da se igra vatrom isporučujući oružje Ukrajini. Kako je istakao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, "svaki teret sa oružjem će postati legitimna meta ruske vojske", dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio da "snabdevanje oružjem režim u Kijevu ne pomaže rešavanju sukoba, već samo može da ima negativan efekat".