Svet

Kineski špijuni na meti: U Dizeldorfu uhapšeno troje, u Britaniji optužena dvojica za špijunažu

Reč je o nemačkim državljanima koje su uhapsili pripadnici Federalne policije (BKA), a u Velikoj Britaniji su optužena dvojica muškaraca za špijuniranje za Kinu, od kojih je jedan, kako se navodi, radio kao istraživač u britanskom parlamentu za istaknutog poslanika iz vladajuće Konzervativne partije
Kineski špijuni na meti: U Dizeldorfu uhapšeno troje, u Britaniji optužena dvojica za špijunažuwww.globallookpress.com © Kurt Amthor/http://imagebroker.com/#/search/

Federalno nemačko tužilaštvo uhapsilo je danas u Dizeldorfu i Bad Homburgu troje Nemaca, dva muškarca i ženu, zbog sumnje da su radili za kinesku tajnu službu najmanje od 2022. godine.

Reč je o nemačkim državljanima koje su uhapsili pripadnici Federalne policije (BKA), javljaju nemački mediji.

Kako prenosi "Velt", pretreseni su kuće i radna mesta osumnjičenih.

Navodi se da je jedan od osumnjičenih, Tomas R, u Nemačkoj dobio informacije o inovativnim tehnologijama koje bi mogle da se vojno koriste za Kinesku tajnu službu (MSS), a da mu je pomogao bračni par Hervig F. i Ina F, koji vode kompaniju iz Dizeldorfa.

Oni su, uz pomoć svoje kompanije, uspeli da uspostave kontakt i sarađuju sa nemačkim istraživačima i naučnicima, prenosi "Velt".

Britanska policija je danas optužila dvojicu muškaraca za špijuniranje za Kinu, od kojih je jedan, kako se navodi, radio kao istraživač u britanskom parlamentu za istaknutog poslanika iz vladajuće Konzervativne partije.

Kako prenosi "Skaj njuz", pozivajući se na kancelariju londonske Metropoliten policije (Met), radi se o 32-godišnjem Kristoferu Beriju i 29-godišnjem Kristoferu Kešu.

Navodi se da su njih dvojica navodno pribavili, snimili i objavili informacije "štetne po bezbednost ili interese države" i koje bi mogle biti "direktno ili indirektno korisne neprijatelju".

Beri i Keš su pušteni na slobodu i pojaviće se u Vestminsterskom sudu za prekršaje u petak.

image