Svet

Sunak: "Zlatno doba" britansko-kineskih odnosa je gotovo

Britanski premijer održao prvi govor o spoljnoj politici, Kinu nazvao "sistemskim izazovom"
Sunak: "Zlatno doba" britansko-kineskih odnosa je gotovoNone © Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je "zlatno doba" odnosa sa Kinom gotovo, kao i da je "sistemski izazov britanskim interesima i vrednostima" iz Kine sve naglašeniji.

On je u ponedeljak uveče održao svoj prvi govor na temu spoljne politike od kada je krajem oktobra preuzeo premijersku funkciju, tokom kog je rekao da se britanski odnos prema Kini mora promeniti, kao i da se Peking "svesno takmiči za međunarodni uticaj, koristeći sve poluge državne moći", prenosi Rojters.

"Budimo jasni, takozvano 'zlatno doba', kao i naivna vera da će trgovina dovesti do društvenih i političkih reformi, gotovi su", izjavio je Sunak tokom svog govora. 

Termin "zlatno doba" kinesko-britanskih odnosa skovao je tokom svoje posete Šangaju 2015. godine tadašnji ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn. 

Sunak i Kina: nastavlja se zaoštravanje retorike

Sunak se poslednjih nedelja našao na meti kritika dela svojih kolega iz Konzervativne partije, koji su ga optužili da nije dovoljno oštar prema Kini, za razliku od svoje prethodnice Liz Tras, koja je tu zemlju nazvala "strateškom pretnjom". Prošle godine, dok je obavljao funkciju ministra finansija, Sunak je pozvao na umereniju strategiju prema Kini, koja bi balansirala između brige za ljudska prava i proširenja ekonomskih veza.

Ipak, zakazani sastanak Sunaka i kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je trebalo da se dogodi na Samitu G20 ranije ovog meseca, otkazan je, dok su britanske vlasti prošle nedelje zabranile upotrebu kineskih sigurnosnih kamera u državnim institucijama, prenosi Rojters.

"Mi Kinu vidimo kao sistemski izazov za naše vrednosti i interese, koji postaje sve ozbiljniji, pošto se kreće ka sve većem autoritarizmu", bio je Sunak nekarakteristično oštar u svojoj izjavi.

Britanski premijer je u svom govoru Kinu kritikovao i po pitanju njihove politike u Hong Kongu i provinciji Sikjang, gde mnogi na Zapadu veruju da ona "sistematski krši ljudska prava". Ova izjava nije naišla na pozitivne reakcije Pekinga, a portparol kineske ambasade u Londonu izjavio je da Velika Britanija ne bi trebalo da se meša u unutrašnja pitanja te države, prenosi "Global tajms".

"Naravno, ne možemo jednostavno da ignorišemo značaj Kine u međunarodnim odnosima – za međunarodnu ekonomsku stabilnost i probleme poput klimatskih promena. SAD, Kanada, Australija, Japan i mnoge druge države to takođe razumeju", zaključio je Sunak.

Sunak je dodao i da, pod njegovim vođstvom, Britanija neće birati "status kvo", već će se suočavati sa međunarodnim izazivačima "ne sa velikim rečima, već sa velikim pragmatizmom".

Podrška Ukrajini nastavlja se i sledeće godine

Britanski premijer naglasio je da će njegova država nastaviti sa podrškom Ukrajini i naredne godine, ne menjajući tako politiku svojih prethodnika Borisa Džonsona i Liz Tras.

"Nemojte sumnjati, bićemo uz Ukrajinu koliko god to bude potrebno. Održaćemo, ili čak povećati, našu vojnu pomoć sledeće godine, a poslaćemo i nove sisteme protivvazdušne odbrane", rekao je Sunak.

Britanija je u septembru bila drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini, nakon SAD, a ove godine poslala je oko 2,3 milijarde funti pomoći.

Sunak smatra i da njegova država svoju spoljnu politiku mora da planira na duži rok, kako bi adekvatno odgovorila na strategije zemalja poput Rusije i Kine.

"Naši protivnici planiraju dugoročno", rekao je Sunak. "U trenutku kada se suočavamo sa izazovima, kratkoročno i previše pozitivno razmišljanje nije dovoljno. Moramo da napravimo promenu u našem pristupu".

Mnogi u Britaniji još su radikalniji od Sunaka

Sunakove ocene, koje je izneo u jučerašnjem govoru, nesumnjivo su najoštrije od kada je preuzeo premijersku funkciju, kao i dosta bliže otvoreno antikineskom mišljenju koje dominira u britanskoj politici. Ipak, za mnoge u Britaniji čak su i ove izjave njihovog premijera isuviše blage.

Tako je nekadašnji lider Konzervativne partije Ijan Dankan Smit izjavio da Sunak mora da ode korak dalje i Kinu nazove "pretnjom", a ne samo "sistemskim izazovom".

"Kina razume snagu, ali i slabost, a oni će ovo videti kao slabost", rekao je on za "Gardijan". On je Sunakovo obećanje da će Britanija pokazati "veliki pragmatizam" nazvao "tautološkom besmislicom", koja je jednaka "umirenju" (appeasement, termin koji se u Britaniji koristi za opisivanje pomirljive politike prema Nacističkoj Nemačkoj sredinom tridesetih godina prošlog veka).

Funkcioner opozicione Laburističke partije Dejvid Lemi takođe je kritikovao premijera, nazvavši njegov govor "tankim", a vladinu retoriku prema Kini "nedoslednom", prenosi Bi-Bi-Si.

Sunak je, tokom unutarstranačkih izbora održanih letos, Kinu nazvao "najvećom dugoročnom pretnjom za Britaniju i svetsku ekonomsku sigurnost", ali je od dolaska na čelo vlade zauzeo nešto blaže stavove.

Sunakova kineska politika ipak će ostati nejasna bar još neko vreme, odnosno dok vlada ne objavi novi Izveštaj o strategiji za odbranu i bezbednost, koji bi trebalo da definiše nacionalne prioritete u tim oblastima. Objavljivanje ovog dokumenta očekuje se u narednih nekoliko meseci.

image