Bajden: Ukrajina i korona prioriteti

Nakon što su republikanci osvojili većinu u Predstavničkom domu, demokrate su odlučile da iskoriste preostale nedelje i pokušaju da sprovedu svoju politiku

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da su obezbeđivanje sredstava za Ukrajinu i borba protiv kovida prioriteti pre nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom početkom sledeće godine.

Bajden je razgovarao sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu o tome šta se može učiniti u preostalim nedeljama dok demokrate i dalje kontrolišu i Dom i Senat, preneo je Rojters.

Republikanci su osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu na međuizborima 8. novembra i preuzeće donji dom američkog Kongresa u januaru, što će zakomplikovati posao Bajdenu iako su njegove demokrate zadržale kontrolu nad Senatom.

Bajden je danas rekao da su finansiranje veće vojne pomoći Ukrajini - što je nešto sa čime republikanci žele da uspore kada dođu u Predstavnički dom - i finansiranje mera za borbu protiv pandemije koronavirusa njegov cilj do kraja godine.

On je takođe rekao da su sprečavanje predstojećeg štrajka železnice i finansiranje vlade posle 16. decembra kako bi se izbeglo zamrzavanje budžeta takođe visoko na njegovoj listi prioriteta.

Bajdenu su se u razgovorima pridružili predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti, lider većine u Senatu Čak Šumer i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Zakon o nacionalnoj odbrani jedan je od zakonodavnih prioriteta kongresmena, kao i potvrda Senata za više saveznih sudija i Zakon o brojanju glasova koji bi "nadgledao" proces sertifikacije Kongresa za predsedničke izbore.

Senat namerava da kasnije danas usvoji zakon o zaštiti gej brakova.