Svet

Pentagon šalje Ukrajini PVO sisteme, ali ne i "patriot"

SAD su odobrile paket vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara, ali ne i slanje "patriot" sistema
Pentagon šalje Ukrajini PVO sisteme, ali ne i "patriot"www.globallookpress.com © MIM-23 Hawk

Rakete za sistem protivvazdušne odbrane "hok", zajedno sa četiri sistema protivvazdušne odbrane "avendžer" i projektilima "stinger" na putu su ka Ukrajini, kao deo vojnog paketa pomoći vrednog 400 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane odobrilo je slanje pomoći u vrednosti do 400 miliona dolara kako bi se zadovoljile kritične bezbednosne i odbrambene potrebe Ukrajine. Ovo je 25. povlačenje opreme Bajdenove administracije iz inventara Ministarstva odbrane od avgusta 2021. godine, rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

"Ovaj paket uključuju rakete za sisteme PVO 'hok', četiri sistema protivvazdušne odbrane 'avendžer' i rakete 'stinger', dodatnu municiju za HIMARS, a to su raketni sistemi visoke pokretljivosti, 21.000 artiljerijskih metaka od 155 milimetara, 500 precizno vođenih artiljerijskih metaka od 155 milimetara, 10.000 minobacačkih projektila od 120 milimetara, 100 višenamenskih vozila na točkovima visoke pokretljivosti - 'hamvi', 400 bacača granata, malokalibarskog oružja i više od 20 miliona metaka za malokalibarsko oružje, kao i opremu za hladno vreme", nabrojala je ona.

Sing je navela da su s obzirom na vazdušne napade na infrastrukturu Ukrajine "dodatni kapaciteti protivvazdušne odbrane od kritične važnosti".

"Sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa 'avendžer' takođe će omogućiti Ukrajini da zaštiti trupe i kritičnu infrastrukturu od bespilotnih vazdušnih sistema i helikoptera“, dodala je ona.

Pentagon je saopštio i da SAD proučavaju sve moguće "kombinacije opreme", ali da u ovoj fazi nemaju planove da Kijevu isporuče napredne PVO sisteme "patriot" čiji bi projektili dugog dometa mogli da stignu do Rusije i tako eskaliraju sukob u Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

"Pitanja protivvazdušne odbrane ostaju ključni prioritet za Ministarstvo odbrane SAD i međunarodnu zajednicu kada je u pitanju podrška Ukrajini. Što se tiče bilo koje vrste 'patriot' sistema, u ovoj fazi nemamo planove da ih isporučujemo u Ukrajinu", rekao je portprol Pentagona Patrik Rajder.

Rusija je ranije poslala protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pored vojne pomoći, Sjedinjene Države su danmas najavile 53 miliona dolara za podršku kupovini opreme za električnu mrežu Ukrajini gde su milioni u mraku i bez grejanja.

"Ova oprema će biti brzo isporučena Ukrajini jer je reč o hitnom slučaju, kako bi se pomoglo Ukrajincima da istraju tokom zime“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta i dodaje da će paket uključivati distributivne transformatore, prekidače, odvodnike prenapona, između ostalog.

image