Tviter ukida pravila o zabrani širenja "dezinformacija" o korona virusu

Slične mere ostaju na snazi na drugim društvenim mrežama

Tviter je ukinuo pravila usmerena na borbu protiv "dezinformacija u vezi sa korona virusom" na toj platformi, prenosi "Rojters".

"Počevši od 23. novembra 2022, Tviter više ne sprovodi politiku o borbi protiv dezinformacija u vezi sa korona virusom", piše u objavi na blogu te društvene mreže.

Još uvek nije jasno na koje se mere specifično odnosi ova odluka, a kompanija do sada nije odgovorila na zahtev da se otkrije više informacija, prenosi Rojters.

Tviter je početkom pandemije korona virusa 2020. godine uveo pravila koja regulišu objave u vezi sa širenjem te bolesti. Tvitovi koji su širili "osporavane" informacije bili su obeležavani, dok su objave koje su širile lažne informacije o štetnosti vakcina uklanjane.

I druge društvene mreže, uključujući Fejsbuk i Jutjub, uvele su slične mere, koje su u njihovom slučaju još uvek na snazi.

Ranije ove godine, Tviter je objavio da od marta 2021. ne sprovodi politiku "građanskog integriteta", koja je za cilj imala borbu protiv "dezinformacija" u vezi sa predsedničkim izborima u Americi 2020. godine, prenela je britanska agencija.

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask kupio je društvenu mrežu Tviter krajem oktobra za 44 milijarde dolara. On je ubrzo uveo drastične promene, uključujući i drastično smanjenje broja zaposlenih, a naglasio je i da se zalaže za veću slobodu govora na toj platformi.