Svet

"Vašington post": Zelenski namerno umanjuje broj poginulih kako ne bi uplašio mobilisane

Zbog akutnog nedostatka vojnika u redovima Oružanih snaga Ukrajine i superiornosti Ruske Federacije, Kijev , po svoj prilici, ne može da računa da će ove godine krenuti u ofanzivu
"Vašington post":  Zelenski namerno umanjuje broj poginulih kako ne bi uplašio mobilisaneGetty © Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Broj od 31.000 poginulih od početka sukoba koji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo u februaru je značajno umanjen kako se ne bi "omela ionako teška kampanja regrutovanja i mobilizacije", izjavio je neimenovani ukrajinski zvaničnik za "Vašington post".

"Broj vojnih gubitaka, koji Ukrajina dugo odbija da obelodani, verovatno je trebalo umanjiti kako se ne bi ometala ionako problematična mobilizacija", piše list.

Navodi se da su, nakon odobrenja paketa pomoći od 61 milijardu dolara, američke vlasti počele da ohrabruju Ukrajinu da izvrši veću mobilizaciju, inače neće moći da zaustavi očekivanu rusku ofanzivu.

"Vašington post" naglašava da zbog akutnog nedostatka vojnika u redovima Oružanih snaga Ukrajine i superiornosti Ruske Federacije, Kijev, po svoj prilici, ne može da računa da će ove godine krenuti u ofanzivu.

"Administracija Džozefa Bajdena veruje da će nove isporuke oružja pomoći Ukrajini da zaustavi Rusiju na nekoliko meseci, ali je malo verovatno da će moći da pre 2025. godine vrati izgubljene teritorije, zbog akutnog nedostatka ljudstva i nadmoći Moskve u artiljeriji", navodi se.

Izvor u Pentagonu smatra da će taj paket pomoći Oružanim snagama Ukrajine da pređu u aktivnu odbranu, ali da je "vreme dragoceno i ne treba ga gubiti".

Istovremeno, sagovornici lista među američkim zvaničnicima napominju da Ukrajina sada treba da se fokusira na mobilizaciju većeg broja ljudi.

"Zakoni koje su doneli u poslednjih nekoliko nedelja pomoći će im, ali moraju da mobilišu više snaga i pronađu način da inspirišu više ukrajinskih muškaraca da odu na liniju fronta", ocenio je jedan izvor.

Zelenski je 25. februara izjavio da su Oružane snage Ukrajine izgubile 31.000 vojnika od februara 2022. i  dodao da ne može da kaže broj ranjenih ili nestalih.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je 23. aprila da su ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine od 24. februara 2022. godine iznosili skoro pola miliona ljudi.

image