Svet

Kuvanje žabe: Američki komandant optužuje Kinu za postepeno dizanje pritiska u Južnom kineskom moru

Peking konstantno pojačava pritisak u Indopacifičkom regionu, kaže američki admiral
Kuvanje žabe: Američki komandant optužuje Kinu za postepeno dizanje pritiska u Južnom kineskom moruGetty © U.S. Navy / Handout

Komandant američkih snaga u Indo-Pacifiku optužio je Kinu da sprovodi strategiju "kuvanja žabe", podižući tenzije u regionu svojim, kako je naveo, sve opasnijim vojnim aktivnostima.

Admiral Džon "Lung" Akvilino rekao je da je tokom njegove tri godine na mestu komandanta američkih snaga na Indo-Pacifiku, Kina povećala svoj tempo vojnog razvoja i uskladila svoje rastuće sposobnosti sa destabilizujućim ponašanjem.

"Postaju agresivniji, postaju hrabriji i sve opasniji", rekao je Akvilino za "Fajnenšel tajms".

Prema njegovim rečima, Kina pojačava svoje "agresivno" ponašanje kroz strategiju "kuvanja žabe", odnosno postepenog podizanja temperature kako bi krajnja opasnost ostala nevidljiva do samog kraja, kada je već prekasno.

"Potrebno je stalno ukazivati na loše ponašanje Kine koje je izvan pravnih međunarodnih normi. I tu priču moraju da pričaju sve zemlje u regionu", predložio je Akvilino rešenje za ovu kinesku "strategiju".

Kaže i da su se poslednjih godina pojačale aktivnosti kineske vojske u Tajvanskom moreuzu.

"Na delu je kampanja pritiska koja se povećava i ne usporava", rekao je Akvilino koji sada predaje dužnost drugom komandantu. "Postaje samo agresivnija", dodao je.

Akvilino je rekao da je zabrinut zbog drugih pretnji, uključujući Severnu Koreju, i dodao da su saradnja Pjongjanga i Moskve, i produbljivanje veza između Kine i Rusije, "neverovatno zabrinjavajući".

image