Svet

NATO članice žele da smanje zavisnost od Kine, strahuju da ne prođu kao sa Rusijom

Ministri spoljnih poslova članica NATO nastavili su danas razgovore na sastanku u Bukureštu
NATO članice žele da smanje zavisnost od Kine, strahuju da ne prođu kao sa Rusijomwww.globallookpress.com © IMAGO/Thomas Trutschel

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn upozorio je da članice NATO moraju da paze da ne upadnu u novu stratešku zavisnost, ovaj put od Kine, kao što je bio slučaj energetske zavisnosti od Rusije, prenosi Tanjug.

Ocenio je dobrim što su američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Na istoj smo liniji kada je reč o ruskim pretnjama nuklearnim oružjem. Verujem da i Kina želi da se ovaj rat protiv Ukrajine završi i da ne dođe do nuklearne katastrofe", objasnio je Aselborn.

On je ukazao da u mobilnim telefonima i automobilima ima mnogo delova koji dolaze iz Kine i da je potrebno da se pripazi da ne dođe do nove zavisnosti.

Kritikovao je primenu sile protiv učesnika protesta u Kini, ističući da se u 21. veku građani ne mogu "staviti u jedan okvir i govoriti im da postoji samo jedna filozofija, i to državna".

Rekao je da slike koje dolaze iz Irana i sada iz Kine nisu dobre u 21.veku, te da Kina "ljudska prava tumači na svoj način".

"Ruski pritisak" kao redovna tema

Tokom dana šefovi diplomatije zemalja članica NATO sastaće se sa predstavnicima iz BiH, Gruzije i Moldavije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je ranije da NATO želi tešnje da sarađuje sa drugim partnerima, kao što su BiH, Gruzija i Moldavija.

"Naša tri partnera suočavaju se sa ruskim pritiskom na različite načine. Zato ćemo na sastanku preduzeti dalje korake da im pomognemo da zaštite svoju nezavisnost, povećaju otpornost i odbranu", rekao je on.

Tokom jučerašnjeg dana glavna tema konferencije bila je Ukrajina, kojoj je obećana pojačana pomoć.

Sa sastanka, kako je istakao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, poslata je snažna poruka jedinstva Alijanse i podrške Ukrajini.

image